Vanja Pirc

 |  Mladina 5

Kdo bo Prodnikov naslednik?

Kandidaturi med drugim oddala Crnkovič in Gulič

Uradniški svet je prejšnji petek zaključil sprejem prijav na javni razpis za direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Gre za razpis, vreden pozornosti, saj se nasledniku na položaju, ki ga je po volitvah zapustil Igor Prodnik in ki ga zdaj začasno vodi Skender Adem, obeta veliko dela, začenši z reformo Simonitijeve medijske zakonodaje.
Kot so nam po pooblastilu predsednice uradniškega sveta Štefke Korade Purg povedali na ministrstvu za javno upravo, se je na razpis prijavilo trinajst kandidatov. Imena primernih posameznikov bodo znana šele, ko bo svoje delo opravila posebna natečajna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Radivoj Uroševič (sicer podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije) ter članici dr. Manca Košir in Lenka Molek. S kandidati bodo opravili razgovore, a še ni znano kdaj. Prav tako še ni znano, kdaj bo imenovan novi direktor.
V medijski srenji se medtem veliko špekulira, kdo bi lahko postal najvišji državni uradnik, pristojen za medije. Imen je veliko - kdo pa je dejansko oddal kandidaturo? Eden izmed kandidatov je urednik Siolovega Blogosa ter kolumnist Dnevnikovega Objektiva, Žurnala in Jane Marko Crnkovič. Ker je postopek še v teku, nam je povedal le, da se je za to odločil, ker se mu zdi služba zanimiva in bi lahko veliko naredil. Na javni razpis se je prijavil tudi nekdanji LDS-ov poslanec Aleš Gulič Leko, ki se obenem poteguje za položaj direktorja vladnega urada za verske skupnosti. Kot nam je pojasnil, se je na oba razpisa prijavil zato, ker gre za temi, s katerima se je kot poslanec največ ukvarjal. Dodal je še, da se zaveda težavnosti dela prihodnjega generalnega direktorja direktorata za medije, saj ga med drugim čakajo spreminjanje zakonodaje, reševanje vprašanja analognih frekvenc in spodbujanje digitalizacije, najpomembnejše pri tem pa se mu zdi upoštevanje javnosti. Med preostalimi enajstimi kandidati naj bi bil tudi pomočnik direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti Vojko Stopar, ki je bil v preteklosti kot državni sekretar na kulturnem ministrstvu že pristojen za medije, med drugim pa je bil tudi predsednik sveta RTV Slovenija in kandidat za generalnega direktorja nacionalke. Sam nam je povedal le, da postopka javnega razpisa za zdaj še ne želi komentirati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.