Nadzor ušel izpod nadzora

Lordska zbornica opozarja na orwellovsko vseobsežnost nadzora in zbiranja osebnih podatkov v Veliki Britaniji

»Za postopno, a nenehno približevanje točki, kjer bo država vedela za vsako podrobnost o nas vseh in potem o njej premišljevala, ni opravičila,« je na petkovi predstavitvi poročila o nadzoru dejal predsednik ustavne komisije britanske lordske zbornice, lord Alastair Robertson Goodlad. Komisija v poročilu opozarja, da sta elektronski nadzor in zbiranje osebnih podatkov v Veliki Britaniji postala resna grožnja demokraciji.
Odločitev ustavne komisije drugega doma je pomembna zato, ker gre za uradno stališče državnega organa, torej nosilca oblasti. Velika Britanija je namreč država z največ varnostnimi kamerami na prebivalca na svetu, skupaj jih je postavljenih več kot štiri milijone. Je država z največjo bazo vzorcev DNK na svetu in ena redkih zahodnih držav, v katerih policija zbrane prstne odtise in vzorce DNK lahko hrani v nedogled tudi v primerih, ko ni bilo obtožbe ali obsodbe. Je država, kjer vlada predlaga ustanovitev baze podatkov, kamor bi shranjevali bistvene parametre vseh telefonskih klicev in vsega prometa prek elektronske pošte. Velika Britanija je tudi država, kjer so različni državni organi, ki iz takih ali drugačnih razlogov zbirajo osebne podatke, zadnja leta »izgubili« celo vrsto registrov osebnih podatkov vseh vrst. V zadnjih petih letih so državni organi tako izgubili raznovrstne osebne podatke skoraj 30 milijonov Britancev.
Položaj je torej resen. Zbira se preveč osebnih podatkov, očitno pa je preveč tudi možnosti za zlorabo zbranih podatkov. Ustavna komisija zato v poročilu zahteva povsem novo, strožjo zakonodajo o elektronskem nadzoru, torej varnostnih kamerah. Glede prepolnih baz DNK pa od vlade zahteva, da razmere uredi v skladu s sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki za neobsojene osebe zahteva takojšnje uničenje vseh vzorcev DNK in brisanje podatkov, ki sodijo zraven.
»Če od javnosti pričakujemo, da bo zaupala državi, da ne zlorablja zbranih osebnih podatkov, potem bo tej javnosti treba dati veliko več informacij glede tega, kateri podatki se zbirajo, kdo jih zbira in kako se potem uporabljajo,« še opozarja lord Goodlad.
Odziv pristojnih v vladi je bil pričakovan. Britanska izvršilna in zakonodajna oblast pod vplivom ameriške protiteroristične misli varnostne kamere in podatke o DNK še vedno razumeta le kot »bistveno orodje v boju s kriminalom«. Posebej nerodno pa je, poudarja nevladna sfera, da »lordska zbornica bolje razume skrbi javnosti kakor pa izvoljena vlada«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.