Vojska in bog

Blagoslovljeni strelci, ne pa puške in naboji?

Blagoslov vojaškega helikopterja

Blagoslov vojaškega helikopterja
© Blaž Šunta

Lanskega decembra so na dnevu vojaškega letalstva v Cerkljah ob Krki slovenski vojaki dobili nov vojaški helikopter Bell 206 Jet Ranger, ekipa vojaških pastoralnih asistentov na čelu z vojaškim kaplanom pa ga je ob tem blagoslovila. Blagoslavljanje orožja? Sporna odločitev odgovornih v Slovenski vojski in siceršnjemu nauku diametralno nasprotno početje cerkvenih dostojanstvenikov?
V tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so nas za odgovore na ta vprašanja napotili na prvega med vojaškimi duhovniki, vojaškega vikarja Jožeta Pluta, a po telefonu ni bil dosegljiv. So pa zato podrobne odgovore poslali iz Slovenske vojske. Njihov tiskovni predstavnik Simon Korez odgovarja, da »pri blagoslovih vojaški kaplani upoštevajo in uporabljajo liturgično knjigo Blagoslovi, ki jo je izdala Slovenska škofovska konferenca, in molitvenik slovenskega vojaka z naslovom Gospod je moja moč.« Sicer pa se »blagoslavljajo ljudje in sredstva, vendar le tista, ki služijo dobremu namenu. Ne blagoslavlja se ne orožje in ne sredstva, ki so v osnovi namenjena za izvajanje dejavnosti, ki imajo za posledico lahko tudi ubijanje.« In res - omenjeni helikopter je bil izročen vojaški letalski šoli za urjenje pilotov in ni opremljen z orožjem. Seveda pa to ne pomeni, da v blagoslovljenem helikopterju izurjeni piloti ne bodo sedli v Bell 412 ali helikopter Cougar, ki lahko tudi ubija ljudi ...
Korez še dodaja, da se v vojski redno blagoslavlja od leta 2000, prvi tovrstni blagoslovi pa segajo že v čas osamosvojitvene vojne za Slovenijo, torej v leto 1991: »Čeprav so bili pri maši vojaki z orožjem in je na koncu maše bil blagoslov, tako kot je na koncu vsake maše, se ni blagoslavljalo orožje, ampak udeleženci - pripadniki teritorialne obrambe.«
Dileme torej ni. Dokler se ne blagoslavljajo oklepniki, puške in strelivo, je vse v skladu z naukom cerkve, pa četudi potem posebej blagoslovljeni posamezniki te puške uporabljajo za ubijanje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.