Marjan Horvat

 |  Mladina 6

Sojenje slovenskemu antifašistu v Celovcu

Zaradi prerivanja s policistom na Šentjurski gori mu grozi zaporna kazen

Zborovanje na Šentjurski gori

Zborovanje na Šentjurski gori
© Matej Leskovšek

Vsako leto se 21. septembra na Šentjurski gori/Ulrichsbergu, ki leži severno od Celovca, zberejo veterani nemškega Wehrmachta in pripadniki zloglasnih enot SS ter mladi neonacisti, da bi obudili spomine na 2. svetovno vojno in sporočili javnosti, da so vse, kar so storili v času nacizma, »storili le kot svojo dolžnost«. Tako pravi tudi še danes Rudolf Gallob, predsednik Zveze Ulrichsberg.
Lanskega septembra pa je to nacistično idilo obujanja spominov zmotila Antifašistična akcija - Šiška (AA-Š), skupina mladih iz Ljubljane, ki so s svojim pohodom na goro hoteli opozoriti na potvarjanje zgodovine in na povzdigovanje nacističnih vsebin, nevarno za Koroško in širše! Med mladimi Ljubljančani je bil tudi aktivist Andrej Pavlišič, vendar s skupino ni mogel na goro, saj so mu avstrijski policisti to preprečili že ob vznožju. Andrej naj bi bil med prerivanjem s policisti »storil kaznivo dejanje hude telesne poškodbe« in »kaznivo dejanje poskusa upiranja državnemu organu«, za kar je po avstrijski zakonodaji predvidena kazen najmanj šestih mesecev do petih let zapora. Pavlišiča so nato tri ure zasliševali v nemškem jeziku in imeli devet ur zaprtega na policijski postaji.
Erna, ena izmed udeleženk pohoda na goro, je takole opisala dogajanje: »Policisti so nam zaprli pot in nas s telesi poskušali nasilno potisniti s ceste, da bi omogočili nemoten promet udeležencem srečanja.« Pravi, da so med prerivanjem policisti grobo aretirali nekaj ljudi, med njimi tudi Andreja, ki se je že večkrat udeležil takšnih akcij. »Res je, prišlo je do prerivanja in v nekem trenutku so se policisti odločili, da jim je tega dovolj, ter najprej izločili iz skupine dva protestnika, čez kako uro še dva, nato pa še tri na drugih lokacijah ...« pravi Pavlišič. In dodaja, da »policisti v takih primerih človeka najprej zaprejo in šele nato iščejo vzroke za aretacijo«. Pri njem so v obtožnem predlogu, ki ga je dobil s celovškega sodišča, zapisali, da je »dvakrat brcnil v nogo policista, zaradi česar je moral ta na bolniški dopust«. Andrej ob tem pripominja: »Čudno pa je, da v poročilih o dogodku ni bilo nikjer omenjeno, da bi bil kateri izmed policistov poškodovan. Protestiral sem, tako kot vsi drugi, vendar nisem počel nič takega, česar ne bi počela vsa trideseterica demonstrantov.«
Zaradi prerivanja s policisti bo moral Andrej Pavlišič 16. februarja pred sodnika celovškega sodišča. Andrej namreč ni bil s tistimi zborovalci, ki jih je prejšnja leta s svečane tribune na Šentjurski gori pozdravljala Gudrun Burwitz, hčerka nekdanjega šefa SS Heinricha Himmlerja, leta 1995 pa jih je Jörg Haider nagovoril s »častnimi državljani, ki so znali biti zvesti svojim prepričanjem«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.