Jure Erznožnik

 |  Mladina 6  |  Družba

Smrtonosno Sredozemlje

Prebežniki iz afriških držav na poti v Evropo vsak dan umirajo v grozljivih okoliščinah - nekateri se zadušijo, drugi zmrznejo, tretji utonejo

Konec januarja je urad Antonia Guterresa, visokega komisarja Združenih narodov za begunce, izrazil globoko zaskrbljenost zaradi razmer v sprejemnih centrih za nezakonite priseljence na južnoitalijanskem otoku Lampedusa. V enem od centrov, ki bi lahko v najboljšem primeru sprejel 850 ljudi, jih je zdaj nastanjenih kar dva tisoč, čeprav niso zagotovljene niti osnovne razmere za bivanje. Na otoku naj bi jim sicer zagotovili osnovno oskrbo do premestitve v druge centre na jugu Italije, kjer bi lahko zaprosili za politični azil ali pa bi tam le bivali do »dokončne ureditve položaja«. A italijanski notranji minister Roberto Maroni je pred kratkim prepovedal premestitve v druge centre, zato so se razmere v centrih na otokih Lampedusa, Pantelleria in Linosa dramatično poslabšale. Lani okrog božiča je v samo treh dneh na te otoke - zaradi napovedi kratkotrajnega izboljšanja vremena po daljšem obdobju nevarne plovbe - prišlo več kot tisoč priseljencev. Medtem je Maroni v enem izmed centrov na Lampedusi uvedel še eno novost. Ta center se ne imenuje več sprejemni center, temveč center za identifikacijo in izgon.
Direktor evropskega urada UNHCR Pirkko Kourula je italijanske oblasti pozval, naj takoj začnejo ukrepati in zagotovijo izboljšanje položaja priseljencev. Ukrepe Berlusconijeve vlade je spet kritiziral tudi katoliški časnik Famiglia cristiana, ki svari pred oživitvijo rasnih zakonov v državi.

Trupla na plažah

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.