Erik Valenčič

 |  Mladina 7  |  Politika

Politična konjenica

Neposrečeni in nepremišljeni manevri vodstev Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije

Direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust in Janez Janša

Direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust in Janez Janša
© Matej Leskovšek

Mednarodno združenje za Lipico (MZL) pod vodstvom nekdanjega javnega uslužbenca pri Kobilarni Lipica (KL) Etbina Tavčarja je avgusta lani prišlo do informacij, da v kobilarni poteka cepljenje konjev z neregistriranim in prepovedanim hormonskim sredstvom, cepivom improvac. Zadeve Združenje ni želelo posredovati javnosti, dokler je ne bi mogli dokazati. Potem pa je konec novembra prišlo do tragedije; v kobilarni sta poginila dva od osmih najelitnejših šolanih lipicancev. Vodstvo je zatrdilo, da so bili pri obeh opaženi bolezenski znaki kolike, a je bilo zanju žal prepozno. Nekaj dni pozneje je Tavčar javno kritiziral kobilarno zaradi slabega ravnanja s konji in opozoril tudi na sume v zvezi s cepivom improvac. Vodstvo Kobilarne se je odzvalo silovito. Strokovni vodja Marko Marc je sume odločno zanikal, direktor Kobilarne Matjaž Pust pa celo napovedal tožbo zoper Tavčarja. Čez dva meseca je veterinarska uprava potrdila, da je Etbin Tavčar govoril resnico in tako smo dobili še eno v vrsti številnih afer, ki so v zadnjih letih prišle iz Lipice.
Združenje za Lipico je zato ta teden na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovilo odprt poziv: »Razpolagamo s trdnim dokazom, da je bil direktor Matjaž Pust že prve dni lanskega avgusta obveščen o protizakonitem ravnanju strokovnega vodje. Direktor javnega zavoda je slovenski in evropski javnosti več kot pol leta brezbrižno tajil. Napore, da bi javnosti prikril nedopustna dejanja, je v prvih dneh lanskega decembra samo še okrepil. (...) Poteptana so moralna in strokovna načela, zato vas prosimo, gospod predsednik, da sprejmete težko odločitev. Iz spoštljivosti do dediščine državnega in evropskega pomena, umaknite direktorja, ki laže.«
Na ta poziv so se z javnim pismom nekaj dni kasneje odzvali pri Konjeniški zvezi Slovenije (KZS), in sicer so zapisali: »Glede na zadnje izjave in obtoževanja vodstva Kobilarne Lipica s strani g. Etbina Tavčarja iz Mednarodnega združenja za Lipico se čutimo pozvani, da pozovemo javnost, da ne naseda na provokacije in ustvarjanje medijskega linča vodstva Lipice. (...) Lipica je v zadnjih dveh letih samo pridobila na ugledu, tako v Sloveniji kot Evropi, in je vsako natolcevanje o zmanjševanju njenega ugleda čista laž. Konjeniška zveza Slovenije to vodstvo podpira in mu želi dobrega dela še naprej.«
Pod izjavo KZS se je podpisal njen predsednik Bogomir Vnučec. Slednji je član SDS, torej stranke, ki ji pripada tudi predsednik sveta Kobilarne Lipica Miha Brejc. Nadalje, prvi podpredsednik KZS je nihče drugi kot direktor Kobilarne Lipica Matjaž Pust. Pišuka! Zadnji stavek njihove izjave razkriva fascinantnost tehnike čestitanja samemu sebi. Zdi se, da potem, ko so bile razkrinkane laži Kobilarne, slednja zdaj išče druge kanale, prek katerih bi si lahko oprala ugled. V bistvu pa samo podcenjuje prav tisto javnost, ki jo nagovarja, naj Tavčarju ne naseda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.