Erik Valenčič

 |  Mladina 7

Avtonomna kultura na Goričkem izgublja boj

Prostori Art središča na dražbi

Deložacija kulturnikov (novembra 2006)

Deložacija kulturnikov (novembra 2006)
© Arhiv Mladine

Kot vse kaže, lahko propadejo dolgoletna prizadevanja večinoma mladih prekmurskih umetnikov, da bi obdržali prostore umetniškega, mladinskega in multimedijskega centra Art središče na Goričkem. Njihovi prostori bodo v torek, 24. februarja, na zahtevo Javnega sklada za regionalni razvoj in ohranitev poseljenosti podeželja ponujeni na dražbi. Art središče ima namreč obveznost, da skladu vrne kreditni dolg v višini 86.000 evrov plus obresti.
Kronologija je dokaj zapletena, a nujna za razumevanje stvari. Kaj se je torej dogajalo? Leta 2000 je bil ustanovljen Art center, ustanovili so ga občini Moravske Toplice in Šalovci, društvo Onej ter Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije. Nekaj časa je Art center veljal za zgled uspešnosti. Umetniki so pridobivali sredstva na mednarodnih in nacionalnih razpisih, leta 2001 pa jih je ministrstvo za gospodarstvo nagradilo z nacionalno Smejevo nagrado za najboljši regionalni projekt v Sloveniji. Takrat je Art center poglobljeno sodeloval tudi s kulturnim društvom madžarske manjšine Antal Ferenc, in to društvo je najelo posojilo pri omenjenem skladu za ureditev ateljejev v Art centru, porok pri tem pa je bil Art center s svojimi nepremičninami. »Posojilo naj bi takratni Art center vračal iz sredstev, ki bi jih vsako leto prejemal od občine Moravske Toplice za delovanje in razvoj. To se ni nikoli zgodilo. Tako se je Art center, ko je ravno začel delovati, znašel v finančnih težavah,« pravi akademski kipar Julij Borštnik, sicer zdajšnji direktor zavoda Art središče, ki je pravni naslednik Art centra.
Stvari so se takrat začele zapletati. Predstavniki občin so nastavili svoje vodstvo v zavodu Art center, onemogočali izvajanje projektov in novembra 2006 dosegli deložacijo ljudi iz prostorov Art centra. Ti so bili nato leto in pol prepuščeni propadanju. Umetniki so zato ustanovili nov zavod, Art središče, se spustili v sodno bitko in aprila 2008 z odločbo Višjega sodišča v Ljubljani dobili svoje prostore nazaj, z njimi pa tudi nasledili vse obveznosti Art centra, ki je bil septembra 2008 dokončno izbrisan iz sodnega registra.
A namesto da bi se umetniki v celoti posvetili obnovi centra in nadaljnjim projektom, se morajo ukvarjati z novo/staro bitko, da bi obdržali svoje prostore. Predstavniki občin jim niso naklonjeni. Omenjeni sklad tudi ne; to je namreč že tretja dražba, ki jo zahteva, in če tudi ta ne bo uspešna, jo bodo pač spet ponovili ...
Zato so se predstavniki Art središča obrnili tudi na vlado, a niti tam (vsaj za zdaj) niso našli pravega sogovornika. Na ministrstvu za kulturo recimo odgovarjajo, da to »ni pristojno za reševanje nastale problematike v zvezi z lastninskimi in dolžniškimi razmerji centra«. Borštnik pravi: »Predlagamo, da se naš dolg do Javnega sklada za regionalni razvoj prenese na urad za mladino ali kakšno drugo državno službo, ki se ukvarja s področji, na katerih deluje Art središče, in da se prek tega v končni fazi naš dolg spremeni v solastniški delež države v Art središču.«
Za zdaj jim ne preostane drugega kot spodbijanje dražbe in upanje, da se bo zadnji trenutek vendarle našla smiselna rešitev za ohranitev avtonomne kulture na Goričkem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.