Vanja Pirc

 |  Mladina 7

Pomanjkanje ustvarjalnosti in strah

Kako sta razmere v informativnem programu TVS videla svetovalca z BBC?

Direktor RTV Jože Možina in urednik informativnega programa Rajko Gerič

Direktor RTV Jože Možina in urednik informativnega programa Rajko Gerič
© Borut Krajnc

V roke nam je prišlo poročilo o razvoju informativnega programa TV Slovenija, ki sta ga oktobra 2008 pripravila strokovnjaka z BBC Roy Saatchi in Rick Thompson. Poznavalci pravijo, da sta kljub le nekajdnevnemu obisku zelo dobro zaznala razmere, ki vladajo v uredništvu informativnega programa javne televizije.
Svetovalca sta uredništvo uvodoma pohvalila, da po kadrovski zasedbi in tehnologiji prekaša mnoge TV-postaje v Evropi, v nadaljevanju pa sta ubrala kritičnejši ton. Opozorila sta na tekmovalnost z oddajo POP TV 24 ur, ki bi lahko prerasla v paranojo, in na slab imidž nacionalke, ker je bila prevečkrat uporabljena za politični nogomet. Podrobneje sta analizirala osrednjo informativno oddajo Dnevnik in ugotovila, da se ta vse prepogosto le odziva na rutinske dogodke. Posnetki pri tem so premalo kakovostni, novinarji uporabljajo »velike grde mikrofone«, raportov je malo, grafika pa ni jasna in preprosta.
Najbolj ju je presenetila posebnost, na katero so novinarji že pred časom neuspešno opozorili programski svet RTV: TVS ima dva med seboj povsem ločena informativna programa, poleg »osnovnega« še tistega, ki pripravlja poročila za oddajo Dobro jutro, sicer pa sodi pod parlamentarni kanal. Zakaj uredništvi ne sodelujeta, jima ni znal pojasniti nihče. Kritična sta bila tudi do nezadostnega dolgoročnega načrtovanja prispevkov, saj TVS nima posebnega urednika za to področje. V preteklosti ga je sicer imela, a je bila funkcija Ilinke Todorovski odpravljena, ko je vodenje informativnega programa prevzel Rajko Gerič. Svetovalca sta se ob koncu analize vprašala, ali ne gre v informativnem programu TVS za vsesplošno pomanjkanje uredniškega vodenja, saj sta zaznala pomanjkanje ustvarjalnosti in strah: »Strah pred politiki. Strah pred konkurenčno POP TV. Strah pred osebjem. Strah pred kulturo in strah pred upravo.«
Svetovalca sta nato ponudila nekaj rešitev, za začetek več jasnosti, učinkovitosti in enotnosti. TVS se mora zavedati, da je odgovorna le javnosti, vse ustvarjalce informativnega programa mora združiti v enem uredništvu, združiti bi morala tudi produkcijski in programski del ter izboljšati uredniško načrtovanje. TVS bi lahko premislila tudi o preoblikovanju Dnevnika v enovit informativni blok med 19. in 20. uro, pri čemer bi šport lahko obravnavala zanimiveje, voditelje vremena pa zamenjala z drugimi.
Odgovorni urednik informativnega programa TVS Rajko Gerič je pojasnil, da je bila raziskava, za katero niso plačali nič, narejena na podlagi sodelovanja v sklopu javnih televizij EBU, kjer jim strokovnjaki z BBC pomagajo s svojim znanjem in izkušnjami. Ista svetovalca so na TVS gostili že v preteklosti, ko sta pripravila tudi delavnice, in tudi tokratno raziskavo naj bi v kratkem nadgradili z delavnicami za urednike, novinarje in snemalce. Ker ugotovitve, ki sta jih predstavila strokovnjaka z BBC, niso namenjene javni razpravi, na TVS njune opazke o strahu med zaposlenimi v informativnem programu niso želeli komentirati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.