Brezplačna sprememba spola?

Pravice transseksualcev in obvezno zdravstveno zavarovanje

Nastop Salome v Ljubljani

Nastop Salome v Ljubljani
© Matjaž Tančič

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Schlumpf proti Švici pomeni pomemben napredek pri varstvu pravic transseksualcev. Švici je sodišče naložilo plačilo odškodnine 15.000 evrov in 8000 evrov za povrnitev stroškov postopka, ker je pritožnikova zavarovalnica zavrnila njegov (kasneje njen) zahtevek za povrnitev stroškov za zdravljenje in samo operacijo spremembe spola. Max Schlumpf je bil zgleden družinski oče, čeprav je od otroštva trpel zaradi težav s spolno identiteto. Ko mu je, takrat jih je imel že precej čez 60, umrla žena, se je odločil za spremembo spola. Hormonska terapija in tudi operacija sta uspeli, njegova zavarovalnica pa je pozneje zavrnila povračilo stroškov posegov za spremembo spola. Zato se je pritožil na sodišče za človekove pravice in uspel.
Kakšna pa je praksa pri spremembi spola v Sloveniji? V Sloveniji je bilo od leta 2005 v matičnem registru vpisanih sedem sprememb spola, med letoma 1990 in 2005 pa po neuradnih podatkih še devet. Skupaj je v osemnajstih letih spol spremenilo vsaj šestnajst ljudi, malo manj kot sprememba na leto torej. Podatkov, koliko teh je to storilo na svoje stroške in koliko iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, ni.
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pojasnjujejo, da se v Sloveniji v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja krijejo storitve, »ki so strokovno-doktrinarno utemeljene glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe, skladno s presojo zavarovančevega osebnega ali napotnega zdravnika.« Kadar gre za »funkcionalno prizadetost«, torej kot v Schlumpfovem primeru, kjer je šlo za uradno diagnozo transseksualizma, »je estetski učinek pri takšni operaciji, katere poglavitni namen je v odpravi funkcionalne prizadetosti, stranski rezultat. Takšna operacija je v celoti krita iz naslova obveznega oziroma dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
V Sloveniji smo torej že na ravni varstva vsaj te pravice transseksualcev, ki jo državam članicam EU predlaga oziroma jo od njih zahteva Evropsko sodišče za človekove pravice. Sprememba spola je dejansko brezplačna.
Kako brezplačna, če pa najslavnejši transseksualec pri nas, Salome, javno zbira denar za takšno operacijo? Salome odgovarja: »Denar zbiram zato, da se bom lahko operirala tam, kjer je to rutina, kjer so v tem dobri. V Londonu, recimo, dober je tudi zdravnik iz Beograda, ki operira povsod po svetu in je naredil že tristo vagin. Ne pa pri nas, kjer naredijo eno na pet let. Nočem dobiti še enega popka, pač pa dobro storitev

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.