Borut Mekina

 |  Mladina 7

Vojska na univerzijado!

Za začetek z vojaškim helikopterjem na kosilo

Karl Erjavec se je še kot obrambni minister dal popeljati s helikopterjem na ogled pohorskih strmin

Karl Erjavec se je še kot obrambni minister dal popeljati s helikopterjem na ogled pohorskih strmin
© Borut Krajnc

Se še spomnite udarniških akcij? Vojakov, ki so pomagali pri organizaciji olimpijskih iger v Sarajevu, ali pa kar vojakov JLA, ki so konec osemdesetih let na strminah mariborskega Pohorja s smučkami teptali progo in tako pomagali organizatorjem tekmovanja Zlata lisica? Zgodovina se ponavlja. Sodeč po načrtih naj bi Slovenska vojska s svojimi logističnimi sposobnostmi pomagala tudi pri organizaciji univerzijade v Mariboru.
Prvi korak je vojska pri tem že storila. Ko je bila septembra 2008 v Mariboru na zadnjem obisku šestčlanska delegacija Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU), ki je ponovno preverjala pripravljenost in zmogljivosti Maribora, Ruš in Rogle za organizacijo 26. zimske univerzijade, je Mariboru na pomoč priskočila vojska. Dvanajst ljudi, torej delegacijo FISU, mariborskega podžupana Andreja Verliča, predsednika slovenskega organizacijskega odbora Otmarja Kugovnika in tedanjega obrambnega ministra Karla Erjavca je na ogled pohorskih strmin popeljal vojaški transportni helikopter Coughar.
Z obrambnega ministrstva so sporočili, da je polet iz Ruš do Rogle trajal dve uri, skupaj s postankom na Rogli, kjer so gostje pojedli kosilo. Za »komercialni« najem omenjenega vojaškega helikopterja bi sicer organizatorji morali plačati 6000 evrov. Toda priskočil je minister Erjavec in vojski zaukazal pomoč. Vojska naj pri tem stroškov ne bi imela, saj je mednarodno delegacijo na Roglo in nazaj popeljala s helikopterjem v »okviru rednega usposabljanja«. Delegaciji vojaki najbrž niso razkrili, da na njej zgolj trenirajo.
Zanimivo pa je, zakaj je Erjavec pomagal. Kugovnik je dejal, da se z ministrstvom za obrambo dogovarjajo, da bi pri organizaciji univerzijade sodelovalo kot eden izmed partnerjev. »V navadi je, da se vojska vključi v ta projekt. Ima namreč ogromno potencialov in resursov. Vojska lahko s svojo logistiko zelo racionalizira projekt,« je dejal Kugovnik, ki na vojaško pomoč »močno računa«. Po njegovem bodo s tem nastali tudi sinergijski učinki. Vojaki bi lahko prevzeli predvsem nekatera logistična opravila, povezana z urejanjem prog, če bi padlo preveč snega, prevzeli bi lahko del transporta in konec koncev imajo tudi orožje: vojska bi lahko rešila celo vprašanje varnosti, meni Kugovnik. Je kdo omenil teroriste? Ne, na obrambnem ministrstvu uradno o tem še ne vedo ničesar, so pojasnili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.