Staš Zgonik

 |  Mladina 8

”O dveh kilogramih pa na skypu”

Napredna tehnologija otežuje prisluškovanje

Telefoniranje in pogovor preko računalniškega programa Skype

Telefoniranje in pogovor preko računalniškega programa Skype
© Borut Peterlin

Skype, računalniški program, ki omogoča brezplačne glasovne pogovore prek spleta, ima danes po svetu več kot 350 milijonov uporabnikov. Ker temelji na tehnologiji P2P, dopolnjeni z učinkovitim šifriranjem, je pogovorom zelo težko prisluškovati, pravzaprav naj bi veljalo, da je to tako rekoč nemogoče. Prav tako pogovor ne pusti nikakršne elektronske sledi. Ker se tega zaveda vse več kriminalcev, to organom pregona po svetu povzroča vse več sivih las, saj imajo s prisluškovanjem konvencionalnim načinom komunikacije vse manj uspeha.
Italijanski notranji minister Roberto Maroni je prejšnji teden ustanovil posebno delovno skupino, ki naj bi se spoprijela s tem, da se je komunikacija, ki ji želijo prisluškovati, preselila na splet. Skupina naj bi poiskala tehnične in pravne možnosti za prisluškovanje takšni komunikaciji, saj jo menda s pridom uporablja tudi mafija. Italijanska davčna policija je ravno nekaj dni pred tem sporočila, da je prestregla pogovor domnevnega razpečevalca kokaina s stranko po »navadnem« telefonu; končal se je z besedami: »O dveh kilogramih pa se bova pogovorila na skypu.«
Le nekaj dni za Italijani so vključitev v reševanje problema napovedali v agenciji Evropske unije za sodelovanje pri pregonu organiziranega kriminala in pravosodje Eurojust. Pravzaprav so od Italijanov prevzeli pobudo in napovedali organizacijo več sestankov, na katerih bi predstavniki članic iskali ustrezno rešitev za to vedno večjo težavo. Vseevropsko rešitev bo toliko teže najti, ker imajo države članice različne pravne ureditve, kar zadeva varovanje elektronske zasebnosti. V sporočilu za javnost so predstavniki Eurojusta sicer med drugim potožili, da jim Skype svojega skrivnega načina kodiranja ni pripravljen razkriti in da drugače od drugih telekomunikacijskih podjetij, ki so na podlagi sodnega naloga dolžna zagotoviti možnost prisluškovanja, to pri Skypu ni mogoče.
Pri Skypu, švedsko-danskem podjetju, ki ga je leta 2005 kupil E-Bay, so se odzvali precej užaljeno in zatrdili, da z organi pregona sodelujejo na vseh področjih, kjer je to pravno in tehnično mogoče, in to »čeprav se pred objavo te netočne trditve niso obrnili na nas«.
Vprašanje prisluškovanja Skypu naj bi grizlo tudi ameriške obveščevalne službe, ki so prepričane, da je program postal priljubljeno orodje teroristov. Po več sicer nepotrjenih poročilih naj bi ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) hekerjem ponujala nagrado za učinkovito rešitev problema. Po poročanju računalniškega portala The Register naj bi kriptologi v agenciji NSA sicer že znali razbiti Skypovo šifro, vendar je postopek še vedno prezapleten in predrag.
O morebitnih težavah zaradi selitve komunikacije na splet smo povprašali tudi slovensko policijo, od koder pa so pričakovano odgovorili, da taktike in metodike delovanja policije, kar se izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov tiče, »zaradi operativno-taktičnih razlogov« ne morejo pojasnjevati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.