Anže Voje

 |  Mladina 9  |  Politika

Vladina nova spletna oblačila

Spletna stran ima svežo podobo, potrebovala pa bi tudi svežo vsebino

Nova podoba

Nova podoba

Uradna spletna stran slovenske vlade se od ponedeljka predstavlja v novi podobi. Ta temelji na odprti programski kodi, ki naj bi zagotavljala gospodarnejšo rabo denarja. Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl meni, da s tem sledijo sodobnim usmeritvam, saj je bila prejšnja stran stara že skoraj pet let. Novo spletišče, ki je še vedno na naslovu www.vlada.si, je oblikovano v barvah slovenske zastave in izkorišča veliko možnosti, ki jih danes ponuja splet. Dostopen je videoarhiv tiskovnih konferenc, pa tudi neposredni prenosi teh konferenc, ki jih v povprečju spremlja okoli 200 uporabnikov. Stran vlade dnevno obišče okoli 3500 različnih posameznikov. Za oblikovanje prenovljene strani je poskrbelo podjetje Atribut, stalo je 4200 evrov, za tehnično izvedbo pa je podjetje ORG.TEND prejelo 11.653 evrov. Obe podjetji sta bili izbrani na podlagi javnega naročila. To naj bi bili edini zunanji stroški, saj je za vsebino že ves čas odgovoren urad za komuniciranje.
Ravno v tem pa je problem prenovljene strani. Tomasz Pirc, svetovalec za interaktivne medije in uporabniško izkušnjo v podjetju Innovatif, meni, da se vladi, kar zadeva vsebino, ponujata vsaj še dva izziva. Vsebina je zdaj sicer bolje kategorizirana, uporabniki jo laže najdejo, ni pa poenostavljena. Zakonski akti in drugi uradniški dokumenti niso torej za obiskovalce nič bolj privlačni kot prej, morda pa bi bili, če bi jih na strani poljubno predstavili. A Pirc dodaja, da je za dobro izvedbo česa takega potrebnega več časa, zato upa, da se bo to zgodilo v prihodnosti. Drugi izziv je interaktivnost, saj stran za zdaj ne omogoča sodelovanja uporabnikov, denimo komentiranja.
Po Pirčevem mnenju bo zanimivo videti, kaj se bo dogajalo s stranmi ministrstev in drugih ustanov. Te so bile pred nekaj leti zasnovane zelo uniformno, kar so takrat utemeljevali z nižjimi stroški in večjo preglednostjo, vladna stran pa zdaj pomeni odmik od te forme. Pirc tu predlaga srednjo pot, saj ima vsako ministrstvo ali vladna služba svoje posebnosti. Vlada sama o prenovi spletnih strani ministrstev in drugih vladnih služb sicer še ni odločala.
Nova stran pa ima očitno še nekaj drugih začetnih težav. Najprej niso bila dostopna vladna gradiva v postopku obravnave, vendar so to nevšečnost odpravili že prvi dan. Okence s posnetki se je sprva imenovalo »vlada.tv«, a so ga kmalu preimenovali v »videovsebine«. Verjetno v izogib nesporazumom - če bi namreč uporabniki neposredno v brskalnik vnesli naslov vlada.tv, bi jih namesto posnetkov tiskovnih konferenc pričakali posnetki najstniškega fotomodela z imenom Vlada.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.