Urša Marn

 |  Mladina 9

Monte Carlo ostaja najdražje mesto

V Ljubljani stanovanja dražja kot v Zürichu, Bruslju ali Berlinu

Ljubljana na 45. mestu

Ljubljana na 45. mestu
© Borut Peterlin

Monte Carlo, glavno mesto kraljevine Monako, še naprej vodi na lestvici mest, v katerih so nepremičnine najdražje. Za 120 kvadratnih metrov veliko stanovanje visoke kakovosti boste tam odšteli kar 4,4 milijona evrov ali 37.121 evrov na kvadratni meter, ugotavlja Global Property Guide. Z več kot polovico nižjo ceno kvadratnega metra mu sledita Moskva in London. Razlika med njima je minimalna, raziskovalci pa pričakujejo, da bo London v prihodnjih mesecih prehitel Moskvo, saj so v prvem cene nepremičnin že močno padle, v drugi pa so se začele zniževati šele zadnje mesece. Na četrtem mestu na lestvici krajev z najdražjimi nepremičninami je Tokio, sledijo pa Hongkong, New York, Pariz, Singapur, Rim, Bombaj, Dublin, Helsinki, Bermudi, Atene, Dubaj in Barcelona. Na dnu lestvice je egiptovski Kairo, kjer je kvadratni meter enako velikega stanovanja skoraj 83-krat cenejši kot v Monte Carlu. Ljubljana je med 112 mesti, vključenimi v raziskavo, zasedla 45. mesto, in sicer tik za danskim Köbnhavnom in pred latvijsko Rigo. Med mesti, kjer je nakup stanovanja cenejši kot v Ljubljani, so na primer tudi Talin, Malta, Krakov, Zürich, Bruselj, Zagreb, Berlin, Lizbona, Budimpešta, Rio de Janeiro, Peking, Buenos Aires in Cape Town. Tako boste v Ljubljani za nakup 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja odšteli 20 odstotkov več kot v Berlinu, 15 odstotkov več kot v Zagrebu in 14 odstotkov več kot v Bruslju. V uteho nam je lahko vsaj to, da je stanovanje v središču Ljubljane še vedno več kot dvanajstkrat cenejše od stanovanja v Monte Carlu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.