Krpanje proračuna z marihuano

Američani ugotavljajo, da bi lahko z legalizacijo kanabisa blažili svoje »finančne glavobole«

/media/www/slike.old/mladina/mmarihuana_mf.jpg

© Miha Fras

Zaradi rekordnega proračunskega primanjkljaja, ki ga je samo še dodatno povečala sedanja finančna kriza, so številne ameriške zvezne države na kolenih. Marsikatera med njimi zdaj zvišuje davke in hkrati zmanjšuje javno porabo, pojavljajo pa se tudi drugačne zamisli. Tako je recimo vedno glasnejše razmišljanje o legalizaciji marihuane, in to predvsem zato, ker naj bi z obdavčitvijo legalizirane droge vsaj deloma pokrili proračunski primanjkljaj. K uresničitvi te zamisli se nagibajo celo v republikanski trdnjavi - Teksasu.
Eden izmed prvih, ki so na mizo položili konkreten predlog zakona o legalizaciji marihuane, ki bi starejšim od 21 let dovolil, da gojijo, prodajajo oziroma kupujejo marihuano, je demokrat iz San Francisca in poslanec zvezne države Kalifornije Tom Ammiano. Njegov predlog zakona je v bistvu oblikovala organizacija National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML). Ta organizacija se že od leta 1970 zavzema za odpravo prepovedi marihuane. Ko je NORML pred kratkim pojasnil, da bi lahko Kalifornija z legalizacijo (obdavčitvijo) marihuane »na leto pridobila do 20 milijard dolarjev v svoj proračun«, so številni zastrigli z ušesi. »Kanabis se uporablja v sprostitvene in medicinske namene, uporaba kanabisa je izjemno priljubljena, zato bi ga morali ustrezno zakonsko opredeliti in obdavčiti,« je za tiskovno agencijo AFP povedal Allen St. Pierre, izvršni direktor organizacije NORML. Temu mnenju se pridružujejo številni drugi posamezniki in organizacije, ki jih po novem poslušajo tudi »resni« politiki.
Zamisel o legalizaciji zaradi pobiranja davkov pa pravzaprav razkriva hipokrizijo ZDA. Nobena skrivnost ni, da sta za prohibicijo marihuane lobirali predvsem farmacevtska in tekstilna industrija s podporo konservativnih politikov. Marihuano so predstavljali kot »morilsko drogo, ki povzroča umore, norost in smrt« itd. Zdaj, ko je prišla gospodarska kriza, pa bi si številni izmed njih radi premislili, a ne zaradi vprašanja človekove osebne svobode, temveč zaradi finančnih koristi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.