Vedno več homofobije

Žrtev homofobnih napadov Robert Kulovec Mueller ne bo več tiho

Robert Kulovec Mueller na kraju zadnjih napadov

Robert Kulovec Mueller na kraju zadnjih napadov
© Borut Peterlin

Žrtve homofobnega nasilja neprijetne izkušnje v veliki večini ohranijo zase. Še več jih napadov ne prijavi policiji. Skoraj nobena izmed žrtev pa si o napadih ne upa spregovoriti javno. Družba v Sloveniji homoseksualnost deloma namreč tolerira, vendar le dokler se ta ne manifestira v javnosti. »Geji smo pač najbolj legitimno zatirana manjšina v Sloveniji,« pravi Robert Kulovec Mueller, ki se je odločil, da je sprejemanje homofobije previsoka cena za nekoga, ki želi živeti družbeno dopustne oblike homoseksualnosti.
Robert je gej, ki ne skriva svoje spolne usmerjenosti. Ta drža pa s seboj prinese tudi homofobne izpade mimoidočih. »Ljudje vprašanje gejevstva vse preveč povezujejo z moralo,« pravi Robert in ob tem opozarja na porast homofobnih napadov v Ljubljani. Koliko jih je doživel sam, ne šteje več, zadnjega pol leta je bil žrtev štirih takšnih napadov, zadnji teden kar dveh. Nazadnje je bila zaradi njega deležna sovražnih besed njegova sodelavka, nasilneži so jo zmerjali in ji celo kazali zadnjice.
Ker se je Robert odločil, da bo takšne napade dosledno prijavljal policiji, je tako storil tudi tokrat, ko naj bi imela policija več možnosti za rešitev primera, saj je incident posnela varnostna kamera. Za policijo sicer pravi, da se na njegove prijave odziva vedno bolj resno in intenzivno. »Tokrat, če jih policija ujame, bom najel dobrega odvetnika in šel tudi v civilno tožbo. Tudi zaradi celotne GLBT skupnosti, ki kaznivih dejanj homofobije večinoma ne prijavlja. Pripravljen sem iti do konca,« pravi Robert. Pri tem ga podpira upravni odbor Mladinskega kluba Društva slovenskih pisateljev, povezan pa je tudi s Škucem, Legebitro.
Na policiji pričakovano ne vodijo posebne evidence homofobnih napadov, pač pa le evidenco kaznivih dejanj zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti, ki temeljijo na kršitvi načela enakosti iz 300. člena kazenskega zakonika. Med ta kazniva dejanja sodijo tudi verbalni homofobni napadi. Število teh dejanj zadnja leta narašča, leta 2007 jih je bilo prijavljenih 16, od tega je policija vložila osem kazenskih ovadb, lani je bilo prijav že 19, policija pa je vložila kar 13 kazenskih ovadb. Poleg tega je policija samo v Ljubljani obravnavala še 25 prekrškov zoper javni red in mir, storjenih z namenom zbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti. Čeprav gre za precejšen porast v primerjavi s prvimi leti tega tisočletja (leta 2003 le tri prijave), pa je prijav sovražnega govora malo in med temi so prijave homofobnih napadov v manjšini. Prav zato je Robertova odločitev, da o tem ne bo več tiho, bistvenega pomena za istospolno usmerjeno skupnost, če ste gledali z oskarjem nagrajeni film Milk, potem šele veste, kako zelo bistvenega pomena.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.