Marjan Horvat

 |  Mladina 9

Dve leti v turškem zaporu brez obtožnice

Obupne razmere, izsiljevanje in grožnje s smrtjo so del vsakdanjika

Franci Zelenko v turškem zaporu

Franci Zelenko v turškem zaporu
© Arhiv Mladine

Iz zapora v Bileciku v Turčiji smo prejeli pismo Francija Zelenka, 49-letnega avtoprevoznika iz Maribora, ki so ga pred dvema letoma aretirale turške oblasti, ker so v njegovem tovornjaku namesto čistil za steklo našle 13.000 kilogramov ocetne kisline, ki se uporablja tudi pri postopkih za pridobivanje heroina.
V pismu pojasnjuje, da so ga aprila 2007 zaprli, mu odrekli pravno pomoč in prevajalca, vse do danes pa ni dobil nobene odločbe o priporu. Po nekaj mesecih je izvedel, da je pot blaga spremljal Interpol. Poleg Zelenka, ki je nesrečno končal v zaporu in trdi, da o prepovedanem blagu ni vedel ničesar - blago na tovornjaku naj bi bili »zapečatili« v Mariboru -, čakajo na obravnavo, vendar doma, tudi lastnik tovora in nekaj drugih delavcev prevozniškega podjetja iz Maribora. Zelenko piše, da so razmere v turškem zaporu neznosne, njegov obup pa toliko večji, ker mu »nihče ne zna svetovati, kam naj se obrne po pomoč«.
Njegova sestra Milena Eferl pravi, da mu morajo vseskozi finančno pomagati, da lahko preživi v zaporu. »Najhuje je bilo v začetku lanskega leta, ko so mu grozili, da ga bodo ubili, če ne bomo v 24 urah plačali 3000 evrov. Uspelo nam je zbrati denar in mu ga poslati. A ko so izvedeli, da ima tu družino, ki jo skrbi zanj, so nas začeli izsiljevati. Vsak mesec mu pošiljamo najmanj po 400 evrov, da bi si lahko v zaporu kupil vodo, elektriko, sanitarni papir. Plačujemo pa tudi odvetnike. Obiskal ga je naš konzularni predstavnik v Turčiji in ugotovil, da so razmere v zaporu obupne ...«
Milena pravi, da so se obrnili na vse institucije, ki bi jim lahko pomagale. Od povsod pa so dobili odgovor, da »dokler ni obtožnice, ne morejo storiti ničesar ...«. Obrnila se je tudi na posebno skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, ki so sodelovali v akciji, vendar od njih dobiva odgovore »brez repa in glave«. Tudi nam so skopo odgovorili, da so »v Skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS seznanjeni, da je turško sodišče, ki je obravnavalo primer gospoda Zelenka, prosilo za mednarodno pravno pomoč pristojno sodišče v Sloveniji, to je Okrajno sodišče v Mariboru ... Z informacijo o tem, ali je to sodišče turškemu ustrezno pomoč že nudilo, ne razpolagamo. S tem je vodja Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar januarja letos po prejemu pisma gospoda Zelenka pisno seznanila gospoda Zelenka in njegovo sestro.«
Po Mileninih besedah je družina doslej največ pomoči in informacij dobila iz kabineta predsednika Danila Türka, vsi drugi pa so »dvignili roke meneč, da je treba počakati na odločitev sodišča, ki bo znana 9. marca«. Takrat namreč potečeta dve leti in turško sodišče se mora odločiti o Zelenkovi usodi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.