Vanja Pirc

 |  Mladina 9

Ob delo zaradi kritik?

Generalni direktor RTV Slovenija zagrozil kritičnima turnusnima urednikoma

Anton Guzej

Anton Guzej
© Borut Krajnc

V informativnem programu TV Slovenija je prejšnji teden nastala peticija v podporo novinarjema in turnusnima urednikoma Martinu Tomažinu in Mateju Vončini, ki jima grozi, da bosta ostala brez dela, ker sta si upala biti kritična do pogodb o novinarskem delu, ki jih je z njima sklenila RTV Slovenija.
Tomažin in Vončina nista redno zaposlena na nacionalni televiziji, temveč z njo, tako kot mnogi drugi sodelujeta honorarno. To je v novinarstvu pogost pojav, a kot opozarja Sindikat novinarjev Slovenije, neredko sporen. Honorarni novinarji so večinoma odvisni od enega samega delodajalca in imajo enake obveznosti, kot če bi bili redno zaposleni, delodajalec pa ima z njimi bistveno manj stroškov. Na RTV na težave honorarnih novinarjev opozarja posebna sekcija, ki jo vodi prav Tomažin. V zadnjem času je med drugim opozorila na to, da so večino honorarnih sodelavcev ob zadnji plačni reformi uvrstili v nižje plačne razrede od redno zaposlenih, ki opravljajo primerljivo delo. Opozorila je še, da je zaposlovanje honorarnih sodelavcev na RTV nekonsistentno, saj včasih prednost dobijo tisti, ki so nadrejenim bolj všečni.
Sekcija je bila kritična do tega, da vodstvo honorarnim sodelavcem v podpis ponuja le trimesečne pogodbe, ki naj bi bile v nekaterih delih v nasprotju z delovnopravno in davčno zakonodajo. In prav zaradi teh pogodb se je zdaj zapletlo. Zadnje pogodbe o novinarskem sodelovanju za honorarne sodelavce so začele veljati 1. januarja. Honorarci so jih podpisali, saj sicer ne bi dobili januarskih izplačil. Po naših podatkih je nato Tomažin ob pomoči pravne službe Sindikata novinarjev Slovenije pripravil pripombe k svoji pogodbi in jih skupaj z zahtevo, naj ga po večletnem honorarnem delu redno zaposlijo, poslal vodstvu RTV. Enako je storil Vončina. Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej jima je pisno odgovoril, da jima glede na to, da jima trenutna pogodba ni všeč, naslednje, ki bi morala začeti veljati 1. aprila, ne bodo več ponudili v podpis. Hkrati se jima je zahvalil za dosedanje sodelovanje.
Ko smo Guzeja povprašali, zakaj se je odzval tako ostro, saj sta novinarja kritike sporočila v intimni korespondenci z vodstvom in ne javno, so z RTV sporočili, da je kadrovska politika stvar avtonomnega odločanja pristojnih na RTV Slovenija. Dodali pa so, da menijo, »da tudi v Informativnem programu TV Slovenija obstajajo kadrovske rezerve, zato bomo v prihodnje, tako kot v drugih uredništvih, prisiljeni zmanjšati število honorarnih sodelavcev«. Kaj o vsem tem meni odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija? Rajko Gerič pravi, da so kadrovska vprašanja in presoja potrebe po honorarnih sodelavcih »stvar odgovornega urednika in notranje komunikacije med vodstvom in zaposlenimi«.
Potem ko je Guzej novinarjema namignil, da se njuno sodelovanje z RTV izteka, so njuni sodelavci v informativnem programu TV Slovenija iz ogorčenja sestavili peticijo. V njuno podporo so v manj kot tednu dni zbrali več kot sto podpisov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.