Borut Mekina

 |  Mladina 9

Bo policija ukrepala?

Zanikanje holokavsta je prepovedano tudi v Sloveniji

Ljubi svojo raso

Ljubi svojo raso
© www.slovenski-radikali.com

Nedavno je odnose med Vatikanom in Nemčijo poslabšal angleški škof Richard Williamson, ki zanika obstoj plinskih celic v nacističnih koncentracijskih taboriščih. Kot je znano, je škandal nastal po tem, ko ga je papež kljub nenavadnim stališčem skušal rehabilitirati, v Nemčiji pa so bili nad tem ogorčeni, saj je tam zanikanje holokavsta zločin.
S spremembo kazenskega zakonika, ki je začel veljati 1. novembra 2008, je tudi v Sloveniji zanikanje holokavsta veliko bolj jasno inkriminirano kot kaznivo dejanje. V novem 297. členu je zapisano, da se z dveletno zaporno kaznijo kaznuje tisti, ki »javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost«.
V Sloveniji, ki je sicer pretrpela fašistično okupacijo in kjer je spomin na koncentracijska taborišča še živ, bi pričakovali, da ljudi, ki širijo neonacistične ideje ali zanikajo obstoj holokavsta, ni. Vendar to ni res. Nemški hekerji so leta 2007 vdrli na strežnik neonacistične mreže Blood and Honour, ki je v Nemčiji prepovedana. Med drugim so objavili statistiko obiskovalcev iz posameznih držav. Obiskovalci iz Slovenije so bili na 14. mestu, skupaj z Italijani, ki jih je 40-krat več.
Ena izmed najočitnejših slovenskih nacističnih spletnih strani je stran tako imenovanih slovenskih radikalov (www.slovenski-radikali.com), ki je nedavno postala še lepša. Na lično oblikovani strani najdemo vse mogoče ideje iz zakladnice nacionalsocializma. Te se seveda začno prav z zanikanjem holokavsta. Auschwitz naj bi bil denimo zgolj »veliki manufakturni kompleks za proizvodnjo sintetičnega gumija in tamkajšnji stanovalci so bili delovna sila, isti način, v katerem se je število delavcev povečevalo in zmanjševalo, je bil brezhiben sistem, kateri se tudi danes uporablja v Ameriki«. Sledi klasika: povzdigovanje arijske rase, idej nacionalsocializma in podobno.
Zakaj omenjena spletna stran še vedno obstaja? Težava je seveda v tem, da ni znano, kdo je lastnik, pa tudi v tem, da je stran registrirana v ZDA. Ameriški pravniki, ki smo jih prosili za nasvet, so pojasnili, da v ZDA, drugače kot v Nemčiji, zanikanje holokavsta in razširjanje najrazličnejših idej o večvrednosti ene rase ni zločin, ampak sodi pod svobodo govora. Je pa kaznivo, če se denimo takšne spletne strani uporabljajo za aktivizem, za organiziranje demonstracij in podobno. Slovenska neonacistična stran pa počne prav to.
Edina možnost je, da se slovenska policija poveže z ameriškim FBI-jem. To je pred dvema letoma storila poljska policija in nato ob pomoči FBI-ja tudi izsledila lastnika, 31-letnega Poljaka in ga obsodila. Bomo spremljali, kaj se bo zgodilo s slovenskim primerom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.