Varuhinja krožnikov
Catherine Geslain-Lanéelle, direktorica Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)
© Borut Krajnc
Catherine Geslain-Lanéelle, francoska strokovnjakinja za hrano, od leta 2006 vodi organ, katerega glavna naloga je zagotavljati neodvisna znanstvena mnenja in nasvete Evropski komisiji, parlamentu in državam članicam EU ter jim s tem pomagati pri oblikovanju ustrezne zakonodaje in ukrepov, ki naj bi zagotavljali ustreznost hrane in krme. Delovno področje agencije je široko: zajema vse dejavnike, neposredne in posredne, ki lahko vplivajo na varnost hrane, od pesticidov in blaginje rejnih živali do načina pakiranja in prehranskih dodatkov. Pred kratkim so na primer ugotovili, da tavrin - pogosta snov v energijskih pijačah - tudi ob rednem uživanju ne pomeni nevarnosti za zdravje. EFSA je bila ustanovljena leta 2002, po številnih preplahih zaradi varnosti hrane, na primer bolezni norih krav.
Tudi lansko leto ni minilo brez preplahov zaradi hrane, npr. zaradi vsebnosti dioksina v italijanski mozzarelli in melamina v kitajskem mleku. Kaj ste se iz tega naučili?
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev
EFSA v akciji
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.