Staš Zgonik

 |  Mladina 9  |  Svet

Varuhinja krožnikov

Catherine Geslain-Lanéelle, direktorica Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)

/media/www/slike.old/mladina/hranacatherine_geslainlanelle_bkimg_1036.jpg

© Borut Krajnc

Catherine Geslain-Lanéelle, francoska strokovnjakinja za hrano, od leta 2006 vodi organ, katerega glavna naloga je zagotavljati neodvisna znanstvena mnenja in nasvete Evropski komisiji, parlamentu in državam članicam EU ter jim s tem pomagati pri oblikovanju ustrezne zakonodaje in ukrepov, ki naj bi zagotavljali ustreznost hrane in krme. Delovno področje agencije je široko: zajema vse dejavnike, neposredne in posredne, ki lahko vplivajo na varnost hrane, od pesticidov in blaginje rejnih živali do načina pakiranja in prehranskih dodatkov. Pred kratkim so na primer ugotovili, da tavrin - pogosta snov v energijskih pijačah - tudi ob rednem uživanju ne pomeni nevarnosti za zdravje. EFSA je bila ustanovljena leta 2002, po številnih preplahih zaradi varnosti hrane, na primer bolezni norih krav.

Tudi lansko leto ni minilo brez preplahov zaradi hrane, npr. zaradi vsebnosti dioksina v italijanski mozzarelli in melamina v kitajskem mleku. Kaj ste se iz tega naučili?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.