Obama, pomagaj!

Zavod za oživitev civilne družbe zatožil Hrvaško predsedniku ZDA

Jože Možina piše pisma

Jože Možina piše pisma
© Borut Krajnc

Člani in somišljeniki Zavoda za oživitev civilne družbe, ki si prizadeva za razvoj demokracije pri nas, so predsedniku ZDA Baracku Obami, zdaj ko je ta rešil že vse domače in globalne krize, poslali pismo, v katerem mu svetujejo, naj podpre »uporabo načela pravičnosti, ex aequo et bono, v rešitvi spora o meji na morju med Slovenijo in Hrvaško. Državljani Slovenije ne moremo sprejeti nobenega predloga za rešitev sedanjih mejnih nesporazumov, če pri presojanju ne bo dosledno upoštevano načelo pravičnosti ... Hrvaška vlada pa se ne strinja s tem, da bi bilo to načelo upoštevano. Načelo pravičnosti je še posebej pomembno v delu Evrope, kjer živimo. Prepričani smo, da je neupoštevanje načela pravičnosti v tem delu Evrope vzrok za to, da je Balkan postal znan kot 'evropski sod smodnika', in da je to neupoštevanje vodilo tudi v krvave vojne v nekdanji Jugoslaviji v 90. letih.«
Teza, da je neupoštevanje načela pravičnosti zanetilo vojne v nekdanji Jugoslaviji, je seveda smešna. Ta umotvor so med drugimi podpisali predsednik programskega sveta RTV Slovenija Stane Granda, direktor TV Slovenija Jože Možina, dekan fakultete za medije Peter Lah in publicista Boštjan Turk ter Žarko Petan.
Pismo je seveda legitimen poskus lobiranja, vendar je hkrati tudi dokaz naivnosti in egocentričnosti podpisanih. Zelo težko je namreč verjeti, da bo Obama pismo sploh prebral, še manj pa, da bo na ameriško politiko vplivalo pisemce nekega marginalnega zavoda iz majhne državice z velikimi težavami zaradi razmejitve majhnega zaliva. Sicer pa, če so že pisali Obami, zakaj so morali to informacijo sploh predstaviti slovenski javnosti? Koga torej dejansko nagovarjajo direktor TV Slovenija in drugi podpisniki?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.