Nekaj razlogov za sekularizacijo družbe

Lobiranje proti zakonom o preprečevanju diskriminacije in umik plakata

Srbska skupščina bi morala 4. marca obravnavati predlog zakona, ki naj bi urejal preprečevanje diskriminacije. Prve pobude za sprejetje tega zakona je bilo sicer slišati že leta 2001, vendar so jih nato uspešno onemogočile nekatere desničarske parlamentarne stranke. Sledilo je dolgo zatišje do lanskega leta, ko je nevladna Koalicija proti diskriminaciji z ministrstvom za človekove in manjšinske pravice po večmesečni razpravi dopolnila predlog zakona. Manj kot 24 ur pred začetkom parlamentarne razprave pa je vrh pravoslavne cerkve s podporo drugih konservativnih verskih organizacij sprožil val pritiskov in dosegel umik predloga zakona z dnevnega reda, in sicer zaradi 21. člena, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmeritve. To dejanje je obudilo spomine na TV-posnetke z gejevske parade v Beogradu leta 2001, ko so pravoslavni duhovniki s svojo prisotnostjo »blagoslavljali« huligane in neonaciste, ki so divje pretepali tistih nekaj udeležencev shoda ter se še drugače nasilno vedli do njih.
Koalicija proti diskriminaciji je zaradi umika predloga zakona protestirala tudi pri mednarodni skupnosti. Odbor evropskega parlamenta za pravice istospolno usmerjenih je srbski vladi poslal jasno opozorilo: »Nedopustno je, da država, ki si prizadeva postati članica EU, sočasno dopušča diskriminacijo manjšin, tudi diskriminacijo, ki temelji na spolni usmeritvi. (...) Tu gre za vprašanje demokracije in vladavine zakona. Država se ne more šteti za demokratično, če ne spoštuje svoje ustave, ki jasno opredeljuje ločitev cerkve do države.«
Zelo podobno je na Hrvaškem. Tudi tam so TV-kamere na gejevski paradi leta 2002 v Zagrebu v objektiv ujele katoliškega duhovnika, ki je pridigal o grehih homoseksualnosti, medtem ko se je skupina huliganov drla: »Pedre v koncentracijska taborišča!« In tudi tam je cerkev močno pritiskala na politiko, ko je v sabor prišel predlog zakona o preprečevanju diskriminacije, češ da je v nasprotju s tradicionalnimi katoliškimi vrednotami in bi lahko imel negativne posledice za celotno družbo.
Hrvaška organizacija Koalicija za sekularizem je zaradi teh pritiskov cerkve ob letošnjem dnevu žena želela izpeljati plakatno akcijo Brez boga, brez gospodarja. Plakati bi morali viseti na več zagrebških tramvajih ves mesec, a so bili že 8. marca umaknjeni. Vodstvo podjetja Zagrebški električni tramvaji (ZET) je najprej zanikalo dogovor z organizatorji akcije, čeprav so jim slednji za to storitev že plačali 1460 evrov. Denar je bil na koncu vrnjen s pojasnilom, da »načela oglaševanja ne dovolijo gesel, ki se lahko razlagajo kot napad na moralna, verska ali politična prepričanja«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.