Kaj storiti s Sazasom?

Neskladje med ministrstvom za kulturo in ministrstvom za gospodarstvo

Ministrica Širčeva je kot poslanka napovedala spremembe zakona, kaj pravi sedaj?

Ministrica Širčeva je kot poslanka napovedala spremembe zakona, kaj pravi sedaj?
© Borut Krajnc

Napetosti med avtorskim združenjem Sazas na eni in alternativnimi klubi ter mladinskimi centri na drugi strani trajajo že dalj časa, stvari pa so dosegle vrhunec lani, ko je Sazas že drugič enostransko odstopil od pogodbe s klubi, po kateri so ti združenju plačevali mesečne tarife. O tem klubi niso bili obveščeni, so pa kmalu na njihove naslove začele prihajati položnice za vrtoglave zneske in grožnje z izterjavami. Danes številnim zaradi spora s Sazasom grozi propad.
Takšne razmere se, žal, nadaljujejo, čeprav je že lani poleti Evropska komisija poslala jasen signal, da takšnih monopolnih združenj, kot je Sazas, in zakonskih podlag, ki mu zagotavljajo, da počne, kar hoče, ne bo več dopuščala. Tedanja poslanka stranke Zares Majda Širca se je zavzela za korenite spremembe na tem področju, in ker je vmes postala ministrica za kulturo, smo na njenem ministrstvu preverili, ali stvari potekajo v obljubljeni smeri.
Z ministrstva so odgovorili: »Rešitev, da bi ministrstvo za kulturo skrbelo za avtorske in sorodne pravice, je smiselna, predvsem zaradi dejstva, da je večina intelektualnega dela, ki zapade pod avtorske pravice, prav v domeni kulture. Za spremembo skrbništva je potrebna sprememba zakona, ki definira delo ministrstev, o tem pa še ni bilo resne razprave. O spremembi zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (še posebej na področju kolektivnega varstva pravic) je treba resno razmišljati in pobud je precej, saj je tudi nezadovoljstva precej - tako zaradi domnevno netransparentnega dela SAZAS (organiziranega kot društvo) kot zaradi nezadovoljstva pri plačevanju nekaterih neprofitnih (in drugih) organizatorjev prireditev.« A brez sodelovanja z ministrstvom za gospodarstvo vseeno ne bo šlo, saj je na njegovem naslovu Urad za intelektualno lastnino. S tega ministrstva pa so, zanimivo, poslali drugačen odgovor: »Ne pripravljamo sprememb Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah.« Še več, pravijo »da v normativnem delu programa vlade za leto 2009 sprememba tega zakona ni predvidena.«
Pred dnevi je sicer vnovič potekal sestanek med Sazasom in organizacijo Mreža Mama, ki predstavlja mladinske centre in klube, na njem pa je bil spet sprejet enak dogovor o plačevanju mesečnih tarif kot prejšnjič. A kdo klubom in centrom zagotavlja, da ne bo Sazas že tretjič enostransko odstopil od tega dogovora, tako kot je storil lani, in kdo zagotavlja, da bo država res spremenila sporno zakonodajo, če pa še sama ministrstva glede očitno potrebnih sprememb sploh niso usklajena.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.