Borut Mekina

 |  Mladina 10

Junija novi potni listi

Sedaj bomo dodali še prstne odtise

Digitalni prstni odtis

Digitalni prstni odtis
© Borut Krajnc

Uvedba biometričnih potnih listov, ki vsebujejo čip, na katerem je shranjena lastnikova fotografija, je posledica želje ZDA. Te so po 11. septembru 2001 od držav, katerih državljani za vstop na njihovo ozemlje ne potrebujejo vizuma, zahtevale uvedbo biometričnih potnih listov, sicer naj bi zanje ponovno uvedle vizume. V Sloveniji so na upravnih enotah zadnji dve leti izdali že 250.000 takšnih potnih listov, sedaj pa prihaja na vrsto že druga generacija, pri kateri bodo na čipu poleg slike shranjeni še prstni odtisi.
Kot smo izvedeli, je novela zakona o potnih listinah, ki so jo pripravili na notranjem ministrstvu, že pripravljena za obravnavo v vladi. Novi režim naj bi začel veljati predvidoma po 28. juniju, ko bo treba na upravnih enotah ob naročilu novega potnega lista oddati še dva prstna odtisa, in sicer desnega in levega kazalca. Prstnih odtisov ne bodo oddajali le odrasli, temveč tudi otroci od vključno 12. leta. Novela zakona seveda predvideva izjeme. Zaradi zdravstvenih razlogov bo mogoče na primer oddati tudi druga dva prstna odtisa, pri opeklinah bo mogoča izdaja potnega lista z veljavnostjo enega leta, osebam brez prstov pa bo izdan potni list brez biometričnih podatkov z normalno veljavnostjo.
Za uvedbo biometričnih potnih listov druge generacije so se države članice EU odločile že leta 2004, saj je mogoče na podlagi prstnih odtisov veliko zanesljiveje ugotoviti identiteto. Ob tem pa se je pojavilo več novih težav. Nekatere države so denimo v tem videle odlično priložnost, da dopolnijo svoje baze podatkov. Na Nizozemskem želijo ob izdaji novih potnih listov vzpostaviti tudi centralno bazo podatkov prstnih odtisov vseh, ki so starejši od šest let. Na Portugalskem bodo osebne podatke o prstnih odtisih v informacijskem sistemu in nato v arhivu hranili do 20 let. V Veliki Britaniji sicer še ni končne odločitve, država pa naj bi se nagibala k odvzemu vseh desetih prstnih odtisov osebam, starejšim od šest let. V Sloveniji naj bi se, tako kot denimo v Nemčiji ali Avstriji, odločili za najmilejšo različico. Prstni odtisi se bodo lahko uporabljali zgolj za namen prečkanja meje, država pa jih ne bo hranila, so pojasnili z ministrstva. Oddane prstne odtise bodo iz evidenc izbrisali takoj, ko bomo potni list prevzeli.
Drugo vprašanje zadeva varnost. Ker je mogoče osebne podatke s čipa prebrati, ne da bi se potnemu listu preveč približali, je nekaterim že uspelo »zlomiti« varnostno kodo v čipu. Če so hekerji doslej lahko na daleč videli našo fotografijo, nas to verjetno ni skrbelo tako, kot nas bo, če bodo tako lahko mimoidočim jemali prstne odtise.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.