Urša Marn

 |  Mladina 10

Še eno natrpano naselje

Predvidena pozidava zemljišč na Studencih razburila okoliške prebivalce

Krajani se sprašujejo, čemu načrtovati nove bloke, če zaradi finančne krize ni mogoče prodati niti teh, ki se v Mariboru že gradijo (na sliki gradbišče stolpnic na Betnavi).

Krajani se sprašujejo, čemu načrtovati nove bloke, če zaradi finančne krize ni mogoče prodati niti teh, ki se v Mariboru že gradijo (na sliki gradbišče stolpnic na Betnavi).
© Marko Pigac

Predvidena pozidava ob Šarhovi in Kamenškovi ulici na Studencih v Mariboru je med okoliškimi prebivalci povzročila ogorčenje. Na 5,3 hektarja velikem zemljišču je načrtovana gradnja kar 817 stanovanj. Ker po statističnih podatkih posamezno gospodinjstvo v povprečju šteje 3,2 člana, to pomeni, da bo novo naselje imelo vsaj 2600 stanovalcev. Zdaj ima mestna četrt Studenci okoli 7000 prebivalcev. Načrtovana poselitev bi torej pomenila povečanje prebivalstva za kar 40 odstotkov!
Lastnika parcele, na kateri naj bi se gradilo novo naselje, sta mariborski občinski stanovanjski sklad in KBM Invest. KBM Invest, ki je sicer tudi investitor naselja, je zemljišče že pred dvema letoma kupil od podjetja Konstruktor Invest, predlagatelja in plačnika priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Studenci, ki pa se z naložbo sicer ne ukvarja. Pomembno vlogo ima pri tem mestni svetnik Avgust Heričko, saj je pred časom v imenu Konstruktor Investa nastopal kot pobudnik priprave podrobnega prostorskega načrta za območje Studenci, hkrati pa je predsednik odbora za urejanje prostora in varstvo okolja pri mariborskem mestnem svetu. Takšna dvojna vloga se mnogim zdi nehigienična, zato naj bi bili celo razmišljali, da bi Herička prijavili Kosovi komisiji za preprečevanje korupcije.
Nasprotniki pozidave vztrajajo, da je treba podrobni prostorski načrt za to območje korenito spremeniti ali pa ga mora mestni svet v drugi obravnavi, ki bo verjetno še ta mesec, v celoti zavrniti. Zahtevajo bistveno manjšo gostoto pozidave, pa tudi bistveno nižje objekte. Po sedanjem načrtu je namreč predvidenih štirinajst objektov, od katerih bi imel najnižji tri, najvišji pa kar sedem nadstropij, in to v naselju, kjer prevladujejo enodružinske hiše. Opozarjajo še, da sedanje cestno omrežje ni načrtovano za težko obremenitev tovornega prometa, ki je pri takšni gradnji neizogiben. Samo izkop volumna zemlje za podzemne garaže bi pomenil vsaj 60.000 kubičnih metrov materiala, za odvoz katerega bi bilo potrebnih približno 10.000 tovornjakov.
Če mestna uprava pripombam okoliških prebivalcev ne bo prisluhnila, bo prebivalcem preostala še ena možnost: da podrobni prostorski načrt, potem ko bo potrjen v mestnem svetu, izpodbijajo na ustavnem sodišču. Pri tem se lahko sklicujejo na šesti člen zakona o urejanju prostora, ki določa, da se z razvojem naselij »ne sme slabšati kakovost življenjskega okolja in se morajo v čim večji meri ohranjati zelene površine naselja«. Seveda bodo morali potencialno slabšanje kakovosti življenjskega okolja dokazati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.