Vanja Pirc

 |  Mladina 10

Volitve z enim samim volivcem

Za porazno nizko volilno udeležbo na FPDEŠ naj bi bil kriv urnik

Potem ko se je izkazalo, da so bile zadnje študentske volitve ponekod evidentno izpeljane v nasprotju s predpisi, in je bila to prisiljena priznati tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU), so morali na sedmih ljubljanskih fakultetah, kjer so ugotovili nepravilnosti, volitve ponoviti, nato pa še na novo konstituirati študentski zbor.
Kot je že značilno za študentske volitve, tudi ponovne volitve niso bile prav množično obiskane. V povprečju se jih je udeležilo 10 odstotkov študentov, najnižji pa je bil obisk na zasebni Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije (FPDEŠ), kjer se je volitev udeležil en (!) sam študent. Ta je imel tako ali tako na voljo enega samega kandidata za študentskega poslanca, in sicer predstavnika Samostojne akademske skupine Alisa Mariniča, zato se zdi, da je bil edini glasovalec pravzaprav kar kandidat sam. Ker statut ŠOU ne predvideva minimalne volilne udeležbe, je bila Mariničeva izvolitev skladna s predpisi. In kje so po njegovem mnenju razlogi za skoraj ničelno udeležbo? »Izjemno nizka volilna udeležba na FPDEŠ na februarskih dopolnilnih volitvah je odraz oziroma posledica tega, da so študentje na omenjenem visokošolskem zavodu redko prisotni - na dan volitev denimo na fakulteti ni bilo predavanj, zato pa tudi ne študentov.« Študentje so s tem vseeno pokazali, da jim za volitve v njihove reprezentativne organe očitno ni mar.
In zakaj se je FPDEŠ volitev sploh udeležila, saj ne sodi pod ljubljansko univerzo, temveč je samostojni visokošolski zavod, katerega ustanovitelja Peter Jambrek in Tone Jerovšek se odločno zavzemata za ustanovitev zasebne Nove univerze? Kot pravi generalna sekretarka ŠOU v Ljubljani Lucija Smerdel, niso omejeni le na visokošolske zavode ljubljanske univerze, ampak so odprti tudi za druge visokošolske zavode iz Ljubljane in okolice. Poleg FPDEŠ so to zdaj še Fakulteta za podiplomski humanistični študij, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije ter Visoka strokovna šola risanja in slikanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.