Borut Mekina

 |  Mladina 10

Kitajska v Sloveniji

Cenzurirano medmrežje v podjetjih in državni upravi

Facebook - samo zabava ali vir informacij?

Facebook - samo zabava ali vir informacij?
© Borut Peterlin

Črnogorska vlada se je pred nekaj tedni odločila za precej nenavaden ukrep. Ker naj bi bili državni uslužbenci večino svojega delovnega časa porabili za dopisovanje in izmenjavo fotografij ali sporočil prek priljubljenega portala Facebook, so ministri sklenili, da bodo dostop do YouTuba in Facebooka na službenih računalnikih prepovedali. Ob novici, ki jo je objavila POP TV, se je marsikdo v Sloveniji nasmihal. Češ, »Črnogorci se, namesto da bi delali, zafrkavajo na internetu,« kot je k vestički pripisal eden od spletnih anonimnežev. Toda Črnogorci niso osamljen primer. Zaposleni na POP TV prav tako ne morejo do Facebooka.
Blokada spletnih strani je dejansko vse bolj razširjena tudi v Sloveniji. Informacijska pooblaščenka pojasnjuje, da pri tem ne gre za kršitev zasebnosti posameznika, pa tudi poseben pravilnik za to ni potreben. »Delodajalec ti lahko da telefon, lahko pa ti da telefon, s katerim ni mogoče telefonirati na nekatere številke. Lahko ti da računalnik ali pa ti delo na njem omeji. Denimo blokira dostop do nekaterih spletnih strani. Delodajalec ima pač pravico, da nadzoruje izrabo delovnega časa,« pojasnjuje Nataša Pirc Musar.
Eden od takšnih primerov je Gorenje, kjer so zaposlenim blokirali dostop do vrste spletnih strani, med drugim tudi do foruma Velenje.com, kjer so anonimneži žaljivo obdelovali predsednika uprave Franja Bobinca. Iz Gorenja so pojasnili, da je bilo na teh forumih preveč sovražnega govora, natolcevanja in hujskanja. »To ni prostor, kjer bi se lahko boril z argumenti. Imamo pa znotraj Gorenja odprt anonimni forum Odprta tabla, kjer lahko zaposleni izmenjujejo mnenja in tudi zastavljajo kakršna koli vprašanja.« Zaposleni v Gorenju naj bi imeli veliko drugih nalog in opravkov, ne da deskajo »po medmrežju za zabavo«, nam je odgovorila Uršula Menih Dokl iz Gorenja.
Kaj pa počno uradniki? V slovenski upravi je dostop do spleta praviloma prost, tudi do najbolj zabavnih (ali spolno intenzivnih) spletnih vsebin, razen na »javnih« računalnikih, pri okencih, namenjenih za delo z državljani. Kot so pojasnili z ministrstva za javno upravo, vladi o blokadah ni treba odločati, saj je omejevanje dostopa v pristojnosti posamezne ustanove. Nekateri načelniki upravnih enot so se tako odločili za blokado »svojih« računalnikov zaradi »neracionalne uporabe interneta (npr. poslušanje glasbe), kar se je kazalo kot kritično znižanje kapacitet prenosnih poti«, s tem pa naj bi bilo moteno tudi poslovanje s strankami pri okencih. Sicer pa v centralnem vozlišču na ministrstvu za javno upravo ne omejujejo ali nadzirajo uporabe spleta, lahko pa blokirajo posamezen računalnik, če kdo splet čezmerno obremenjuje s podatki. Uredba vlade o upravnem poslovanju dovoljuje namreč uporabo računalnikov tudi v zasebne namene, če to ne povzroča znatnih stroškov in ne ogroža informacijske varnosti.
Svoboda govora tako ni ogrožena. Tudi na POP TV ne. Kot so pojasnili, so začasno omejili dostop do Facebooka zato, ker v hiši trenutno izvajajo »aktivnosti za povečanje stabilnosti računalniškega sistema«, Facebook pa zaradi svoje liberalne narave, kot odgovarja Nataša Plementaš, ki je odgovorna za stike z javnostmi, ostaja koristen vir za novinarje, ki jim dostopa do spleta niso nikoli preprečevali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.