Marjan Horvat

 |  Mladina 10

Blagoslavljanje

RKC je nekoč blagoslavljala prostore SDS, sedaj pa novo vlado poziva, naj za direktorja urada za verske skupnosti izbere kandidata, naklonjenega RKC

Blagoslov strankarskih prostorov

Blagoslov strankarskih prostorov
© www.sds.si

Dogodek je sicer že star, vendar pomenljiv in zanimiv. Mestni odbor SDS v Celju je 25. oktobra 2007 na popoldanski slovesnosti odprl nove strankine prostore. Na otvoritvi je spregovorila podpredsednica SDS in evropska poslanka Romana Cizej Jordan, blagoslovil pa jih je celjski škof, zdaj nadškof pomočnik v Mariboru, dr. Anton Stres. Navadno pri takšnih odprtjih duhovniki ne sodelujejo z blagoslovom, vendar so v celjski SDS Stresa poprosili zanj, »ker ima naša stranka do krščanskih vrednot izrazito pozitiven odnos«. Vsaj tako je pojasnil predsednik celjskega odbora SDS Janko Požežnik.
Lepo, a vseeno je ta velika bližina RKC in SDS s političnega vidika dokaj nenavadna. Sociologa religije dr. Sreča Dragoša bližina niti ne preseneča več, kajti v državi nimamo »kljub ločenosti države od verskih skupnosti, kar opredeljuje 7. člen ustave, prave strategije in razumevanja, kaj to dejansko pomeni v praksi. Zato smo vseskozi - ne glede na to, kdo je na oblasti - priča napačnim taktikam, blagoslavljanje strankarskih prostorov pa je samo simptom, kamenček v mozaiku teh napačnih taktik.« Čeprav bi morala država ravnati skladno s prvotnim modelom ločitve cerkve od države, ki je zamišljen kot kooperacija, v kateri mora država predvsem paziti, da ne diskriminira verskih skupin, ne glede na njihovo majhnost ali velikost, je po Dragošu »že dolgo v veljavi cezaro-papistični model, katerega bistvo je v tem, da oblast kolaborira z največjo, najmočnejšo in najbogatejšo versko skupnostjo in ji daje koncesije«. S tem seveda utrjuje monopol RKC, pri čemer skuša aktualna oblast zmeraj »iztržiti« tudi kaj zase. Tega modela ne podpirajo državljani in ne verniki RKC, saj »tudi večina od 58 odstotkov katoličanov v Sloveniji takšnega modela ne podpira«, kot pravi Dragoš.
Sedanja vlada je sicer v koalicijski pogodbi zapisala, da bo »redefinirala odnose s cerkvijo«, vendar naprej od tega stavka še ni prišla. Kakšen bo ta odnos, bo pokazalo že imenovanje novega direktorja vladnega urada za verske skupnosti. Stres je tako nedavno v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da sta dosedanjega direktorja Draga Čeparja podprla Ekumenski svet in Islamska skupnost, saj se je »zelo trudil, da bi se odnosi in stanje cerkva in verskih skupnosti v Sloveniji izboljšali«. Zato naj bi bila izbira novega direktorja »zelo pomembno znamenje, ki nam bo povedalo, česa se lahko nadejamo ne samo v prihodnjih sto dneh, temveč tudi v prihodnjih mesecih in letih«. Stres je s svojo izjavo politiko torej ponovno opozoril, kdo naj bo po mnenju RKC novi (stari) direktor vladnega urada.
Vsi pa ne mislijo enako. Omenjeni Dragoš je že sredi februarja v intervjuju za Mladino opozoril, da bi bila ponovna izbira Draga Čeparja »absolutna katastrofa ... Kadar je apologet katoliškega klera na položaju direktorja vladnega urada za verske skupnosti, potem njegovo delovanje producira probleme.«
Novi direktor urada za verske skupnosti naj bi bil sicer izbran prihodnji teden.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.