Vanja Pirc

 |  Mladina 10  |  Politika

Vnovič v odhajanju

Alenka Paulin tokrat menda zares odhaja s položaja direktorice Slovenske tiskovne agencije

Alenka Paulin v odhajanju

Alenka Paulin v odhajanju
© Borut Krajnc

Alenka Paulin odhaja s položaja direktorice Slovenske tiskovne agencije (STA). Prvič je svoj odhod napovedala oktobra lani, a si je nekaj dni zatem premislila, in ker vlada, edina lastnica agencije, njene odstopne izjave takrat še ni obravnavala, je ostala na položaju. Zdaj spet odhaja, tokrat menda zares. Vlada je njen odpoklic že potrdila, premier Borut Pahor pa je povedal, da je odločitev nepreklicna. Paulinova naj bi STA vodila do 2. aprila.
Medtem je bil že objavljen javni razpis za novega direktorja STA. Rok za prijave se izteče v ponedeljek, najustreznejšega kandidata pa bo izbrala komisija pod vodstvom profesorja komunikologije s Fakultete za družbene vede dr. Slavka Splichala. In kdo bi lahko nasledil Paulinovo? Kot morebitna kandidata se najpogosteje omenjata urednik notranjepolitične redakcije na Dnevniku Bojan Veselinovič in urednica na Valu 202 Darja Groznik. Medtem ko je Groznikova ob zaključku redakcije o prijavi še razmišljala, je Veselinovič potrdil, da jo je že oddal. »Odločil sem se prijaviti na javni razpis, sicer resda s težkim srcem, saj se bom, če bom izbran, poslovil od odlične novinarske ekipe na Dnevniku, kjer delam od jeseni 2006, ko mi je bil z uveljavitvijo novega statuta RTV Slovenija nasilno prekinjen še nedokončan mandat odgovornega urednika informativnega programa na Radiu Slovenija. Dnevnik mi je v turbulentnih časih omogočil nadaljnje novinarsko in uredniško delo, zato me nanj vežejo posebne vezi,« pravi Veselinovič.
Tako kot oktobra Paulinova tudi tokrat ni želela odgovoriti na naše vprašanje, zakaj se je odločila za odhod s STA. Tudi očitkov, da oktobra svoje odstopne izjave ni umaknila na lastno željo, temveč menda na željo nekdanjega premiera Janše oziroma SDS, s pomočjo katerih je prišla na agencijo, ni želela komentirati. Po poročanju drugih medijev naj bi bili razlogi za njen odhod v obeh primerih zdravstvene narave. Najverjetneje pa so razlogi tudi drugačni. Znano je, da je bila Paulinova v preteklosti vidna članica in tudi tiskovna predstavnica SDS. Tik pred prihodom na STA je delala v Janševem kabinetu, kar je že v štartu spodbudilo bojazen, da je bila v času »uravnoteževanja« medijev imenovana po politični liniji. Nekatere njene poznejše odločitve teh bojazni niso ovrgle. Nasprotno, njeno obdobje je obveljalo za najburnejše v dosedanji zgodovini STA, tudi zato, ker je agencija spremenila način poročanja. Drugače je začela poročati denimo o verskih vsebinah, še zlasti o največji RKC, pa tudi o civilnodružbenih gibanjih. Taborniki v vesteh nenadoma niso bili več zaželeni. Spremenilo se je tudi poročanje o tedanji, Janševi vladi in njenem predsedniku. STA, ki je pomemben vir informacij za mnoge domače in tuje medije, je začela nekatere vesti o »občutljivih« temah objavljati z nekajurno zamudo. To se je zgodilo denimo pri objavi vesti o novinarski peticiji in ob izbruhu afere Patria. O drugih je poročala šele, ko se je nanje odzvala vlada.
Tudi konkretni primeri najverjetneje niso le plod uredniške nerodnosti. Paulinova in »njen« odgovorni urednik Borut Meško sta denimo izsilila izbris že objavljenega domnevno spornega povzetka komentarja časnika Finance s spletne strani STA. Šlo je za precedens, vodstvo STA pa je pri odločitvi vztrajalo, ker naj bi bilo besedilo žaljivo, ker je v njem pisalo, da bi bila za Janšo najboljša marketinška poteza, če bi v letu volitev njegova partnerica rodila. STA se je aktivno vključila tudi v predvolilno dogajanje pred predsedniškimi volitvami. V vesti o predsedniškem kandidatu Danilu Türku, ki je dejal, da zelo spoštuje nekdanjega predsednika države Milana Kučana, se je znašel znameniti vrivek, da »zelo spoštuje nekdanjega predsednika Zveze komunistov Slovenije«. Ko je Mladina objavila, da je Janša prepisal del govora ob 15. obletnici osamosvojitve od nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira, je STA o tem poročala v povzetkih o pisanju tujih agencij, škandal pa je omenila šele, ko se je nanj odzval Janša. Ob vsem tem ne preseneča, da se je Paulinova znašla med žrtvami na SDS-ovem števcu kadrovskih zamenjav, ki so se zgodile pod Pahorjevo vlado.
V zadnjem letu so se zelo zaostrili tudi odnosi med vodstvom in zaposlenimi. Nekaj zaposlenih je dobilo celo opomine pred odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, med njimi je bil tudi vodja zastopstva novinarjev STA Mihael Šuštaršič. Ta zdaj o odhodu Paulinove pravi: »To je bilo po svoje pričakovano, zakaj je do tega prišlo, pa naj povedo sami akterji. Želeli bi, da bi se razmere čim prej uredile in da iskanje novega direktorja ne bi bilo dolgotrajno. Upam, da bomo dobili profesionalnega direktorja, ki bo vedel, kako mora delovati agencija, ter jo bo sposoben razvijati v medij državnega pomena in ne v poligon katere od političnih opcij, kot se je dogajalo doslej.«
Zastopstvo in sindikat novinarjev STA sta se sicer zaradi nevzdržnih razmer decembra s pismom obrnila na Pahorja, ki je najvišji predstavnik vlade, torej lastnice agencije. Med drugim so ga opozorili na žaljiv odnos direktorice do zaposlenih ter na domnevno ogrožanje kakovosti in obsega servisa. Zmotili sta jih tudi odpuščanje dolgoletnih sodelavcev in zaposlovanje novih sodelavcev brez ustreznih izkušenj. Mimogrede, čeprav nam je Paulinova zatrdila, da »nove zaposlitve na STA do nadaljnjega niso predvidene«, so nam na Zavodu za zaposlovanje povedali, da STA trenutno išče strokovnega sodelavca, svetovalca za trženje. Rok za prijavo na razpis se izteče v nedeljo.
Novinarji STA so v decembrskem pismu opozorili tudi na domnevne nepravilnosti pri poslovanju STA, o katerih je v zadnjem času tudi sicer vse več informacij. Očitki letijo zlasti na domnevno previsoke stroške za oblikovanje spletne strani, za raziskave in odvetnike, namigi pa so se dotaknili celo SDS-ovih brezplačnikov, saj naj bi po nekaterih informacijah pri njihovi pripravi sodelovali tudi nekateri novinarji STA, domnevno tudi z denarjem agencije. Po naših podatkih so dogajanje na STA že vzeli pod drobnogled pristojni organi. Prijavo naj bi dobila tudi komisija za preprečevanje korupcije, nanašala pa naj bi se na neracionalno trošenje sredstev agencije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.