Vanja Pirc

 |  Mladina 11

Tudi direktorji žrtve Virantove reforme

Direktor zaradi reforme plačan slabše od podrejenih

Marjan Stokanovič

Marjan Stokanovič
© Borut Peterlin

Odkar so plače v javnem sektorju lani prevedli tako, da so usklajene z Virantovo reformo, poslušamo očitke, da je postopek v številnih ustanovah potekal nepravično. Prevedbe plač so sicer lani doživeli »navadni« delavci, medtem ko je bila reforma direktorskih plač izpeljana že pred tremi leti. Kot pravi direktor Posvetovalnice za učence in starše Novo mesto Marjan Stokanovič, pa so se tudi takrat zgodile krivice.
Stokanovič novomeško posvetovalnico vodi vse od ustanovitve leta 1977. Ko se je leta 1996 preoblikovala v javni zavod, je postal njen direktor. Po takratni odredbi je imel plačo, primerljivo z direktorji drugih posvetovalnic. Marca 2006, ko je začel veljati novi zakon o sistemu plač v javnem sektorju in so bili direktorji javnih zavodov na novo uvrščeni v plačne razrede, pa se je njegova plača bistveno znižala. Sklep novomeškega župana ga je namreč uvrstil v 37. plačni razred, kar je najnižje možno izhodišče. Pozneje se je zaradi spremembe zakonodaje sicer povzpel za dva plačna razreda, a ne glede na to je že tri leta uvrščen bistveno nižje od direktorjev drugih manjših javnih zavodov v Novem mestu in tudi od direktorjev drugih posvetovalnic v državi. Trenutno imata višjo plačo od njega tudi dve podrejeni sodelavki. Ker ima posvetovalnica z njim vred le pet zaposlenih, ima torej sam višjo plačo le od tajnice in sodelavke s štirimi leti delovne dobe.
Na novomeški občini, ki je ustanoviteljica in financerka posvetovalnice, odgovornost prelagajo na ministrstvo za šolstvo. So pa Stokanoviču lani le prisluhnili in ministrstvo uradno zaprosili, naj ga umesti v 44. plačni razred, »ki je primerljiv s plačnim razredom drugih direktorjev sorodnih ustanov«. Šolsko ministrstvo je nato prošnjo poslalo ministrstvu za javno upravo. To pa je predlog zavrnilo. Kot pravijo, obstoječa uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju (po kateri so plače v veliki meri odvisne od števila zaposlenih) takšnih napredovanj ne dopušča. Ukrepali bodo lahko šele, ko bosta spremenjena uredba in tudi merila za uvrščanje direktorjev v plačne razrede. Trenutno čakajo na uradni predlog šolskega ministrstva, tam pa pričakujejo, »da se bo to uredilo v naslednjih mesecih«. Najverjetneje bo moral Stokanovič počakati do celovite revizije plačne reforme.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.