Vanja Pirc

 |  Mladina 11

Nagrada za svež pristop

Pa čeprav ta včasih vključuje kršenje etičnega kodeksa

Bojan Traven, urednik oddaje Svet na Kanalu A

Bojan Traven, urednik oddaje Svet na Kanalu A
© Borut Peterlin

Na sobotni podelitvi medijskih nagrad viktor za leto 2008 je enega od viktorjev za posebne dosežke prejel urednik informativne oddaje Svet na Kanalu A Bojan Traven. »Kršiti nepisana pravila, prepoznati utrip ljudi in vnesti drugačen, svež pristop. Pripovedovati slikovito, se igrati z dramaturgijo. V formo vpeljati novo dinamiko. Spodbuditi druge, da ti sledijo. Se odpovedati navidezni objektivnosti in vzpostaviti jasno izražanje stališč,« je Akademija Viktor zapisala v obrazložitvi nagrade in dodala, da oddaja Svet »gledalcev ne pušča ravnodušnih«.
Svet je v dveh letih obstoja res ustvaril prepoznaven slog. Njegovi novinarji gredo, če je treba, s skrito kamero tudi v tovarno, v kateri je po tleh polita nevarna snov. Ali pa roke položijo na zemljo, ki naj bi bila okužena z antraksom. A ta »sveži pristop« je v strokovni javnosti deležen tudi številnih kritik, saj ne glede na vse ustvarja dramo, pri tem pa včasih poleg nenapisanih krši tudi napisana pravila. Noben medij sicer ni nezmotljiv, Svetu pa je novinarsko častno razsodišče doslej dvakrat očitalo kršenje etičnega kodeksa. Prvič je prijavo podala varuhinja človekovih pravic, razsodišče pa je odločilo, da so z objavo identitete in drugih osebnih podatkov mladoletne deklice neupravičeno posegli v njeno zasebnost. V drugem primeru je razsodišče ugotovilo, da so bile v oddaji objavljene hude obtožbe, ki jih pred objavo niso preverili, pozneje pa niso želeli objaviti popravka v zvezi z njimi.
Nedavno je tudi zgodovinar dr. Marko Zajc zahteval popravek svoje izjave, objavljene v Svetu. Gre za izjavo, v kateri je komentiral nedavne trditve dr. Franceta Bučarja, da Istra nikoli ni bila Hrvaška, da naj bi v 19. stoletju sodila pod deželo Kranjsko in da bi morali zato vprašanje meje med državama reševati drugače. Svet je takrat poklical Zajca, postavili so se pred zemljevid habsburške monarhije in Zajc jim je, kot pravi, pojasnil, da Istra v tistem času res ni bila hrvaška, vendar tudi slovenska ni bila. Pa ne le zato, ker Slovenija takrat še ni obstajala, temveč zato, ker Istra ni sodila niti v takratno deželo Kranjsko. Zajc pravi, da je pozneje ob gledanju oddaje presenečen ugotovil, da so uporabili le prvi del njegove izjave - torej le del, v katerem pravi, da Istra ni bila nikoli hrvaška. Čeprav mu je Traven pisno zagotovil, da bodo njegovo izjavo objavili še enkrat, tokrat v celoti, se to ni zgodilo. »Ker moja izjava ni bila objavljena v celoti, se bojim, da sem dal s tem delu publike napačno, nacionalistično sporočilo«, dodaja zgodovinar.
Zakaj je prišlo do nesporazuma, nam žal ni uspelo ugotoviti. Traven na vprašanje do zaključka redakcije ni odgovoril. Res pa je, da Svetov prispevek, v katerem so se »poigrali z dramaturgijo«, gledalcev vsaj ni pustil »ravnodušnih« ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.