Enakost med spoloma ...

... tudi ob dnevu žena!

Ob mednarodnem dnevu žena je turistična agencija Skipass Travel za smučanje na Osojščici pripravila posebne, cenejše smučarske vozovnice za »gospe in gospodične«. Kmalu pa je akcijo odpovedala zaradi, kot je zapisala, »pritožbe Urada za enake možnosti«. V Skipassu umika akcije niso želeli podrobneje pojasnjevati, v uradu pa pravijo, da je zgodba bolj zapletena. Takšne pritožbe urada ni bilo, saj je mnenje urada prav nasprotno. »Ponujanje smučarskih vozovnic po znižani ceni za ženske ob 8. marcu po mnenju Urada za enake možnosti zasleduje zakonit cilj, tj. počastitev mednarodnega dneva žensk in opozorilo na še vedno ne-enak položaj žensk v družbi.« Hkrati so pojasnili, da je konkretni primer cenejših smučarskih vozovnic za ženske ob 8. marcu, ki jih je ponujal Skipass Travel, »na pobudo klicatelja obravnaval zagovornik načela enakosti«. Torej drug organ, ki pa je pri delu povsem samostojen in neodvisen.
Zagovornik načela enakosti, ki ga imenuje posebna vladna komisija, je od sredine lanskega leta Domen Zupan, sicer predsednik lokalnega odbora podmladka SDS v Žirovnici. Kot je pojasnil, v zvezi s cenejšimi smučarskimi vozovnicami sploh ni izpeljal uradnega postopka, saj zanj ni bilo potrebnih predpostavk, pač pa se je zgolj odzval na anonimni klic in podjetju poslal »splošno pojasnilo, naj upošteva dejstvo, da je treba ponujati blago in storitve obema spoloma pod enakimi pogoji«. To splošno pojasnilo naj bi potem v Skipassu narobe razumeli in akcijo odpovedali. Kljub temu Zupan priznava, da ima takšna akcija ob dnevu žensk zakonit namen pozitivne diskriminacije, zato s samo akcijo ni bilo nič narobe. »Res pa je, da nikjer ni bilo navedeno, da gre za akcijo ob mednarodnem dnevu žensk - potem bi bilo tudi zame to verjetno malo bolj jasno.«
Primer sicer sodi med tiste, v katerih naj bi bili diskriminirani moški in ne, kot navadno, ženske. Mednje sodijo recimo še pogoji za vstop v lokale ali klube, ki so za ženske včasih ugodnejši, vstopnina zanje pa je nižja kot za moške ali pa je neredko sploh ni. Zagovornik oziroma zagovornica načela enakosti, pred Zupanom je namreč to funkcijo opravljala ženska, je v preteklih letih v takšnih primerih nekajkrat posredovala in zahtevala, da se cena vstopnic za ženske in moške izenači ali pa se uvede prost vstop za vse.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.