Anže Voje

 |  Mladina 11

Pozor, ne grozi politikom!

Država resno jemlje grožnje politikom, za občutljivejše skupine pa se ne zavzame

Ker naj bi bil Janša preveč domobranski, so mu grozili s smrtjo (na sliki: Janšev govor ob Dnevu upora proti okupatorju na Mali gori, kjer je dejal, da je OF monopolizirala upor).

Ker naj bi bil Janša preveč domobranski, so mu grozili s smrtjo (na sliki: Janšev govor ob Dnevu upora proti okupatorju na Mali gori, kjer je dejal, da je OF monopolizirala upor).
© Denis Sarkić

Predsednik SDS Janez Janša je v ponedeljek na spletni strani svoje stranke objavil daljše razmišljanje o povojnih pobojih. Med drugim je omenil dogodek iz časa, ko je bil predsednik vlade: »Iz urada za varnost in zaščito so me obvestili, da se je na registriranem spletnem forumu Večera pojavila grožnja z likvidacijo. Nekdo je zapisal, da ima dovolj mojega domobranstva in da bom končal kot Ivan Kramberger.« Janša pravi, da ob tem obvestilu ni bil presenečen, presenetila ga je šele ugotovitev, da je grožnjo s službenega računalnika poslal pomočnik komandirja policijske postaje. Presenetilo ga je tudi, ko je nekaj tednov pozneje poslanka Socialnih demokratov o tem primeru postavila poslansko vprašanje vladi, češ zakaj se zaradi političnih razlogov šikanira eden od pripadnikov slovenske policije.
Na policiji so potrdili, da je bil junija 2006 na Večerovi spletni strani res objavljen komentar, »ki je predstavljal objektivno grožnjo za življenje takratnega predsednika vlade«. Janša naj bi bil po njihovih besedah sam dal predlog oziroma soglasje za kazenski pregon. Policista so na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju ovadili zaradi ogrožanja varnosti, na podlagi disciplinskega postopka pa so ga tudi odpustili iz službe.
Sovražni govor je sicer najbolj razširjen ravno na spletu, kjer se večina uporabnikov skriva za anonimnostjo. Na Večerovih (pa tudi drugih) spletnih straneh je podobnih groženj razmeroma veliko, sovražni govor administratorji (bolj ali manj uspešno) sproti brišejo, ukrepajo tudi, kadar jih kdo opozori na sporne zapise. Na policiji konkretne statistike o številu prejetih groženj politikom nimajo. Takšnih groženj pa seveda ne poznamo le v Sloveniji. Januarja je 40-letni oče treh otrok, ko je bil vinjen, Nicolasu Sarkozyju poslal elektronsko pismo, v katerem mu je zagrozil s smrtjo. Ta teden je bil pogojno obsojen na dva meseca zapora, poleg tega pa bo moral opraviti tečaj državljanske vzgoje in se udeležiti svetovanja o rabi alkohola.
Morda je res, da se politiki znajo dobro zavarovati pred takšnimi grožnjami, veliko redkeje pa slišimo, da bi kje sprožili pregon sovražnega govora, kadar kdo grozi ranljivim družbenim skupinam. Na spletu najdemo veliko groženj homoseksualcem, izbrisanim, drugim in drugačnim. Te grožnje so zelo konkretne, a zaradi njih, vsaj kolikor je javno znano, ni še nihče kazensko odgovarjal.
In Janez Janša? Prav je, da je policija nekoč zavarovala predsednika vlade in preganjala človeka, ki mu je grozil, bolj nenavadno pa je, da je Janša grožnjo uporabil kot obliko pritiska na konkurenčno politično stranko. Poslanskega vprašanja, ki bi omenjalo ta primer, v arhivu državnega zbora recimo ni, čeprav v poslanski skupini SD dopuščajo možnost, da je bil primer omenjen na kakšni razpravi. A konkretno se tega ne spomnijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.