Erik Valenčič

 |  Mladina 11  |  Družba

»Za vodo sploh ne bi smeli plačevati«

V Istanbulu poteka peti Svetovni vodni forum, na katerem korporacije skupaj s podporo Svetovne banke in zahodnih vlad še naprej razširjajo idejo o vodi kot ekonomski dobrini in ne kot človekovi pravici

Satoko Kishimoto, predstavnica inštituta TNI

Satoko Kishimoto, predstavnica inštituta TNI

Istanbul od 16. do 22. marca gosti peto zasedanje Svetovnega vodnega foruma (World Water Forum), na katerem poteka razprava o mednarodni politiki do vode. Predstavnik Svetovne banke Philippe Marin je prvi dan konference predstavil poročilo svoje ustanove, ki s previdno izbranim besednjakom priznava, da privatizacija vode ni bila »magična formula«, kot je to v prejšnjem desetletju prikazovala Svetovna banka. Kljub temu je končni sklep poročila ta, da bi nadaljnje privatizacijske reforme še vedno lahko in morale prispevati k zagotavljanju dostopa do vode. V Istanbul so se po pričakovanjih zgrnile tudi množice predstavnikov civilne družbe iz vsega sveta, ki že dolgo časa opozarjajo, da je privatizacija vode ter vodovodnih storitev predvsem v nerazvitem svetu vodila v prave katastrofe za lokalno, v glavnem revnejše prebivalstvo. Ena izmed aktivistk, ki se udeležuje vzporednega Ljudskega vodnega foruma (People's Water Forum) v Istanbulu, je Satoko Kishimoto. Slednja je članica mednarodnega raziskovalnega ter analitičnega inštituta Transnational institute (TNI), ki na globalni ravni povezuje različne strokovnjake ter predstavnike civilne družbe. Znotraj TNI Kishimotova vodi projekt Water Justice, ki redno objavlja knjige in publikacije na temo privatizacije vode. V času našega pogovora z njo sta bila iz Turčije izgnana dva tuja člana organizacije International Rivers zaradi sodelovanja v mirnem protestu. Okoli 20 turških aktivistov pa so zaprli.

Kaj sploh je Svetovni vodni forum? Kdo ga vodi?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.