Urša Marn

 |  Mladina 11  |  Politika

Bankroti posameznikov

V zadnjih petih mesecih 277 predlogov za osebne stečaj

Od 1. oktobra lani je tudi v Sloveniji mogoče razglasiti osebni stečaj. Po podatkih sodišč je v petih mesecih predloge za začetek postopka osebnega stečaja vložilo 251 fizičnih oseb in 26 samostojnih podjetnikov. Vseh dejansko začetih postopkov je bilo 94 ali tretjina predlaganih, saj postopek osebnega stečaja ni prav poceni (sodne takse nanesejo dobrih dva tisoč evrov), kar mnoge odvrne od namere. Zaradi slabega informiranja ministrstva za pravosodje večina ljudi očitno še vedno ne ve, da če nimajo sredstev za zadolžitev predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka, lahko zaprosijo za dodelitev brezplačne pravne pomoči v obliki oprostitve plačila tega predujma.
Skupno število osebnih stečajev se zdi na prvi pogled nizko, toda treba je upoštevati, da gre za nov pravni institut. Poleg tega smo majhna država, Slovenci pa tudi nismo tako zadolženi kot Američani ali Angleži, ki so po izbruhu finančne krize razglasili rekordno število osebnih stečajev. V Sloveniji je institut osebnega stečaja načeloma zelo podoben tujim, z eno veliko, a pomembno razliko. Pri nas centralno vlogo v postopku igra stečajni upravitelj, nimamo pa svetovalnih služb, ki bi dolžnika podpirale pri spremembi sloga življenja in mu pomagale v komunikaciji z upniki in sodišči. Smisel osebnega stečaja je v tem, da dolžniku dolgov ni treba vračati do smrti in še po njej, pač pa se mu del dolgov odpusti, če pokaže način obnašanja, s katerim bo upnikom poplačal del dolga in ki mu bo v nekaj letih omogočal zaživeti normalno življenje. To je pogosto mogoče doseči le, če je oseba poleg tehnične pomoči stečajnega upravitelja deležna tudi strokovne socialne in psihološke opore svetovalne službe. Prezadolženost v sodobnih družbah kot problem postaja enakovredna brezposelnosti. Tudi zato je Zveza potrošnikov Slovenije ob sprejetju zakona, s katerim se je uvedel institut osebnega stečaja, opozarjala na nujnost ustanovitve mreže svetovalnih služb, a je s svojim predlogom pri politiki naletela na gluha ušesa.
Ker finančna in gospodarska kriza po mnenju ekonomistov še ni dosegla svojega dna, se lahko zgodi, da bomo tudi v Sloveniji kmalu priča večji poplavi osebnih stečajev. V največji slovenski banki NLB za zdaj sicer še ne zaznavajo bistvenega povečanja težav svojih strank pri poravnavanju zapadlih terjatev. Ne zanikajo pa, da se to lahko že v prihodnjih mesecih spremeni. »Vsekakor smo na to pripravljeni in že danes lahko našim strankam ponudimo nekaj različnih rešitev v primeru težav pri odplačevanju kreditnih obveznosti. Predvsem pa vedno znova poudarjamo, naj se vsaka stranka, ki se je že znašla v težavah ali ki predvideva, da se bo glede na svojo finančno situacijo v težavah znašla v kratkem, čim prej oglasi v enoti banke, kjer je najela kredit. Vsak primer obravnavamo individualno in skupaj s stranko poiščemo najbolj ustrezno rešitev. Cilj banke vsekakor je, da se kredit odplača,« pravijo v NLB.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.