Publikacija o zločinih

Lani izdana publikacija slovenskega predsedstva EU govori o zločinih totalitarnih režimov, a zelo enostransko

Pisec predgovora Lovro Šturm

Pisec predgovora Lovro Šturm
© Borut Peterlin

Slovenija je med predsedovanjem EU izdala publikacijo Crimes commited by totalitarian regimes (Zločini totalitarnih režimov). Kot je v predgovoru poudaril takratni pravosodni minister Lov-ro Šturm, gre za »prvo pisno poročilo te vrste«.
Zakaj bi takšno publikacijo izdala prav Slovenija, država z najblažjo obliko totalitarizma izmed vseh v povojnem vzhodnem bloku? Šturm pojasnjuje: »Vsaka država je živela dvajseto stoletje po svoje: nekatere države totalitarizma sploh niso občutile, druge pa so imele enega ali celo dva takšna režima. Kar dela Slovenijo posebno, je to, da je edina članica EU, ki je izkusila vse tri evropske totalitarizme.« Rdeča nit knjige je seveda samo en totalitarizem, in sicer povojni. V obsežni publikaciji so objavljeni prispevki več kot 40 domačih in tujih piscev, bolj znana imena slovenskih piscev pa so Jera Vodušek Starič, Tamara Griesser Pečar, Ljubo Sirc, Milko Mikola, Mitja Ferenc, Jože Dežman, Andreja Valič ... Urednik zbornika je Peter Jambrek.
Po podatkih ministrstva za pravosodje, ki je zbornik izdalo, je bilo natisnjenih tisoč izvodov. Od tega so jih sto poslali evropski komisiji, sto stalnemu predstavništvu Slovenije v Bruslju, sto jih je v Bruselj odnesel kar evroposlanec Miha Brejc, 20 izvodov je šlo v roke skrbno izbranih evroposlancev, 12 v roke izbranih evropskih komisarjev, okoli 250 izvodov je bilo razdeljenih brez ključa posameznikom, pravnim in zgodovinskim institucijam po Evropi in doma. Nerazdeljenih pa je ostalo še 200 izvodov, vendar ti niso več na ministrstvu, ampak kar v Centru za narodno spravo, ki ga vodi dekle nekdanjega ministra za šolstvo Andreja Valič. Tisk in priprava na tisk sta državo stala 15.700 evrov, pisci posameznih referatov in urednik zbornika pa so delali zastonj.
Slovenska evroposlanka Mojca Drčar Murko, ki ji je knjigo poslal kolega Brejc, ne dvomi o motivih za izdajo publikacije: »Gre za neprikrito poveličevanje kolaboracije na med drugo svetovno vojno okupiranih ozemljih zaradi njene protikomunistične vsebine, povojni razvoj Slovenije (Jugoslavije) pa je predstavljen kot eden od najizrazitejših primerov stalinističnega ''vzhodnega bloka''.«
Predstavitve knjige v Bruslju naj bi se bili sicer udeležili predvsem poslanci konservativno-konservativnega jedra evropskega parlamenta. Širših odzivov naj ne bi bilo, razen uradnega protesta proti izhodiščem publikacije v obliki poveličevanja zgodovinskega revizionizma predsednika poslanske skupine Evropske združene levice in Zelene nordijske levice Francisa Wurza.
Za mnenje o publikaciji, ki - čeprav naj bi šlo za precedenčno zgodovinopisje EU - od izdaje do danes ni bila deležna večje medijske pozornosti, smo poprosili nekaj znanih domačih zgodovinarjev, ki pri projektu niso sodelovali. Pa so nas zavrnili, odzivi bodo šele, ko oziroma če bodo zbornik sploh prebrali ... To pa je tudi svojevrsten komentar, ki pravzaprav pove, kaj si mislijo o tem izdelku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.