Jure Erznožnik

 |  Mladina 12  |  Svet

Mlečnozobi konservativec

Jonathan Krohn ameriške republikance pri štirinajstih letih poučuje o temeljnih načelih konservativizma in trdi, da ZDA v vsem njegovem življenju še nikoli niso imele bolj levičarskega predsednika

Jonathan Krohn, novi up konservativne Amerike

Jonathan Krohn, novi up konservativne Amerike

Prvega marca 1995 je bila sreda in v kalifornijski Santa Clari se je rodil Yahoo. V kakih tri tisoč kilometrov oddaljeni Atlanti pa se je na tisto prvo sredo v mesecu baptističnemu računalničarju Dougu in nekdaj judovski učiteljici dramskih umetnosti Marli Krohn rodil sin, za katerega so nekateri že prepričani, da bo nekoč republikanski predsednik ZDA. Jonathan Krohn je namreč lani pri trinajstih v samozaložbi izdal knjigo Define Conservatism, konec letošnjega februarja pa je nastopil na zasedanju CPAC (Conservative Political Action Conference) v Washingtonu, kjer je republikanske sovojake z govorniškega odra z deškim glasom opozoril, da so politiki to besedo tudi med predsedniško kampanjo prepogosto uporabljali po nemarnem, ne da bi sploh razumeli njeno bistvo. Po njegovem bistva konservativizma ne tvorijo različne politike in ideologije, temveč štiri kategorije temeljnih načel: spoštovanje ustave, spoštovanje življenja, manjša prisotnost oblasti in večja osebna odgovornost. Prav tako naj bistva konservativizma ne bi bilo mogoče iskati v stranki, ta naj bi bila zgolj lupina, ki naj bi ustvarjala ozračje, v katerem bi lahko država svojim državljanom zagotavljala pravice in jih varovala. Krohnov vsega tri minute trajajoči vzneseni nagovor so udeleženci zasedanja nekajkrat prekinili z bučnim ploskanjem, po nastopu pa jih je moral »zaradi obveznosti« zapustiti, saj je v preddverju dajal izjave pred televizijskimi kamerami in podpisoval izvode svoje knjige. Takoj po njegovem nastopu je moderatorka Davidu A. Keenu, predsedniku Ameriškega konservativnega združenja (ACU), pomenljivo rekla: »Pazi se, David Keene!« Konferenca CPAC pa ni kar vsaka konferenca, lani, denimo, je na njej govor prebral tedanji predsednik George Bush, letos pa je sodelovalo precej republikanskih senatorjev, tudi vodja senatne manjšine, kongresnikov in guvernerjev ter vse pogosteje omenjani morebitni predsedniški kandidat za volitve 2012, Mitt Romney.
Jonathana Krohna, ki od četrtega leta igra violončelo in se uči arabščine, je politika začela zanimati pri osmih, ko je kar naprej poslušal politične razprave na neki lokalni desničarski radijski postaji. Čeprav oče in mati, zgledna farana baptistične cerkve v Norcrossu v Georgii, trdita, da se za politiko nista nikoli posebej zanimala - po sinovem nastopu na omenjeni konferenci so ju številni obtožili, da mu pereta možgane in da je zaradi njiju postal »indoktrinirana anomalija« -, se je Jonathan kmalu začel v oddajo oglašati po telefonu. Štirinajstletnik, ki se kot številni ameriški otroci šola doma, nosi zobni aparat in mu starši ne dovolijo uporabljati mobilnega telefona, trdi, da je preštudiral ameriško zgodovino, temelje federalne ureditve ZDA in drugih političnih ureditev po svetu, pa tudi doktrine posameznih ameriških predsednikov »naše dobe«. Svojo knjigo definicij konservativnosti je med drugimi posvetil nekdanjemu predsedniku Ronaldu Reaganu, ki ga šteje za enega svojih najpomembnejših političnih vzornikov. Ko so ga med intervjujem na televizijski postaji Fox vprašali, ali bi bil, glede na to, da republikanci potrebujejo voditelja, pripravljen prevzeti vodenje stranke, je z lažno skromnostjo odgovoril, da bi stranki rad le pomagal. Ni pa pozabil dodati, da bi bili najboljši republikanski kandidati na volitvah 2012 Sarah Palin, nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney ali pa mladi guverner Louisiane, republikanec indijskih korenin Piyush Jindal. Krohn namreč ne dvomi o zmagi republikancev na prihodnjih volitvah, saj naj bi Ba-rack Obama, če bo nadaljeval, kot je začel, »končal kot Carter«. V intervjuju za newyorški Times je svojega očeta spravil v vidno zadrego, ko je rekel, da je Obama najbolj levičarsko naravnan predsednik v »vsem mojem življenju«. »Mali fašist«, kot Krohna imenujejo avtorji nekaterih blogov, ki so blizu demokratom, pa se že presenetljivo zgodaj precej arogantno izraža in izdatno gestikulira. »Predsednik,« pravi, »me še ni poklical, klicali pa so me drugi pomembni ljudje. Da bi se lahko z njimi pogosteje srečeval, sem začel igrati golf.«
Čeprav je Jonathan Krohn brez življenjskih izkušenj in je tako rekoč čez noč postal »politični« ljubljenec kar številnih blogerjev in razpravljavcev na forumih, ki so blizu republikancem, mu drugi očitajo površinsko poznavanje zgodovine in politike nasploh. Navsezadnje imajo številni otroci pri njegovih letih že virtuozno znanje iz violine, jedrske fizike ali informacijskih tehnologij. Od kod torej takšno navdušenje nad najstniškim konservativcem? Tudi to je Amerika.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.