Vanja Pirc

 |  Mladina 13

Kdo bo delil denar med medije?

Imenovana je bila nova komisija za medijske vsebine

Računsko sodišče bo kmalu končalo revizijo poslovanja medijskega sklada, ki ga je za spodbujanje večje pluralnosti v medijskem prostoru zasnovala Janševa vlada in je lani že tretjič med medije razdelil 4.250.000 evrov proračunskih sredstev. Že zdaj pa je jasno, da bo letošnja razdelitev, ki naj bi se z objavo javnega razpisa predvidoma začela prihodnje dni, potekala nekoliko drugače. Zanjo bo namreč skrbela nova ekipa.
Na ministrstvu za kulturo so se dosedanji strokovni komisiji za programske vsebine medijev, ki bi ji mandat sicer potekel junija, zahvalili za sodelovanje. Hkrati so imenovali novo komisijo, v kateri so predstojnik katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede dr. Marko Milosavljevič, profesorica novinarstva na isti fakulteti dr. Melita Poler Kovačič, profesor sociologije in medijev dr. Jože Vogrinc, nekdanja odgovorna urednica radia MARŠ, zdaj pa pomočnica direktorja nevladne organizacije Maska dr. Mojca Planšak ter bivši predsednik uprave Dela Jure Apih. Nova komisija se zdi bolj referenčna od prejšnje, v kateri sta bila le dva od petih članov povezana z mediji, in sicer predsednica dr. Suzana Žilič Fišer in dr. Peter Lah. Drugi trije člani so bili nekdanji predsednik nadzornikov v Holdingu Slovenske elektrarne Andrej Aplenc, bančnica Danica Ozvaldič in soustanovitelj Nove univerze dr. Borut Rončević.
Ker ministrica za kulturo Majda Širca nasprotuje sedanjemu načinu razdeljevanja sredstev, pri katerem se od prijavljenih medijev zahteva politična uravnoteženost in nad katerim ni nikakršnega nadzora, bo medijski sklad naslednje, korenitejše spremembe najverjetneje doživel z novo medijsko zakonodajo, ki je že v pripravi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.