Borut Mekina

2. 4. 2009  |  Mladina 13

Odprta koda

Slovenska vlada v dvomih, francoski policisti navdušeni

Računalniki slovenske vlade

Računalniki slovenske vlade
© Borut Krajnc

Ministrstva vsako leto za licence za računalniške programe porabijo skoraj 25 milijonov evrov. V preteklosti je bilo že kar nekaj razmišljanja o tem, ali ne bi bilo ceneje, če bi država prešla, kjer je to mogoče, na zastonjske, odprtokodne rešitve. Nedavno je to predlagala trojica mladih poslancev SD; izračunali so, da bi samo parlament s tem prihranil pol milijona evrov na leto.
Ministrstvo za javno upravo (MJU) pobudo poslancev sicer odobrava, a je v odgovoru nanjo zapisalo, da tudi večina odprtokodnih rešitev ni v celoti brezplačna, »zato prehod na odprto kodo ne pomeni prihranka celotnih sredstev, ki jih država namenja za licence«. Pri zamenjavi spletnega brskalnika Explorer s katero od odprtokodnih možnosti MJU ne vidi težav, a poudarja, da je Microsoftov brskalnik vključen v skupno licenco z Okni, zato menjava brskalnikov sama po sebi ne bi prinesla prihranka. Težave ne vidi niti v zamenjavi pisarniških programov. Manj pa so na MJU naklonjeni zamenjavi operacijskega sistema Okna z npr. Linuxom, saj naj bi bila povezana s precejšnjimi stroški, prav tako naj bi bil Linux ob množični uporabi in neustreznem znanju uporabnikov preveč ranljiv. Podobno kot ministrstvo razmišljajo tudi v podjetju Microsoft Slovenija, med drugim pravijo, da so se v večini mest, kjer so se pred šestimi ali štirimi leti še navdušeno zavzemali za zastonjske programe, doslej že premislili, saj naj bi bili naleteli na večje težave pri kompatibilnosti.
Odgovor vlade se zdi smiseln, četudi, kot poudarja Matjaž Klančar, urednik računalniške revije Monitor, »argumentacija ponekod malce šepa. Pri delovnih postajah jih recimo skrbi, da bodo Linuxove postaje manj varne, ko bo Linux bolj priljubljen, pri strežnikih (ki jih že uporabljajo) pa jih to ne skrbi.« Prav tako je nenavadno, da jih skrbi vprašanje varnosti pri operacijskih sistemih, pri brskalniku Firefox, ki prav tako temelji na odprti kodi, pa ne. Mimogrede, ni nujno, da so programi, nastali na podlagi odprte kode, manj varni kot drugi. To dokazujejo številne varnostne luknje v Oknih.
Slovenija se torej obotavlja, v Franciji pa je drugače. Francoska žandarmerija je pred kratkim sporočila, da je s prehodom z Microsoftovih programov na odprtokodne rešitve od leta 2005 prihranila že 50 milijonov evrov, pri tem pa je zamenjala tudi Okna, in sicer za operacijski sistem Ubuntu. Kot poroča slovenski portal Slo-Tech, so v francoski žandarmeriji za začetek prehod opravili na 5000 računalnikih, do konca tega leta načrtujejo prehod na 15 tisoč računalnikih, do leta 2015 pa nameravajo zastonjski Linux namesto plačljivih Oken namestiti na vseh 90 tisoč računalnikih. Ob tem niso naleteli na težave, pri Linuxu so celo ugotovili številne prednosti. Kot naj bi bil dejal predstavnik francoske žandarmerije Xavier Guimard, se je »prehod s sistema Xp na Ubuntu izkazal za zelo enostavnega. Največji razliki sta pri ikonah in igrah. In igre niso naša prioriteta.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.