Tavčar, utihni!

Kobilarna bi Etbinu Tavčarju prepovedala dajanje izjav, hkrati pa se hvali z njegovim projektom

Tavčar pred upravo kobilarne

Tavčar pred upravo kobilarne
© Katarina Sadovski

Javni zavod Kobilarna Lipica in služba vlade za razvoj in evropske zadeve sta v torek podpisala pogodbo o izvajanju projekta Muzej Lipica v vrednosti 815.118 evrov. Projekt je podprt z donacijo Islandije, Liechtensteina in Norveške prek finančnega mehanizma EGP (Evropski gospodarski prostor) in norveškega finančnega mehanizma v višini 85 odstotkov. Slavnostnega dogodka so se udeležili predstavnik vladne službe Andrej Engelman, direktor kobilarne Matjaž Pust in predstavnik norveškega veleposlaništva Runar Jensen. Med povabljenimi pa denimo ni bilo nekdanjega javnega uslužbenca kobilarne Etbina Tavčarja, ki je idejni vodja projekta in avtor njegovega programa.
Muzej Lipica je bil njegov zadnji projekt, preden ga je vodstvo kobilarne septembra 2006 odpustilo, ker si je, kot je znano, upal javno kritizirati načrte za povečanje igrišča za golf znotraj območja kulturnega spomenika Lipice. Tavčar je po pravnih zapletih zadevo prepustil ustavnemu sodišču in dosegel svojo prvo zmago, saj je sodišče ustavilo gradnjo golfišča na zavarovanem območju. To je bil uvod v odkrit spopad med vodstvom kobilarne in Tavčarjem, ki še vedno traja. Ker je Tavčar medije še naprej opozarjal na številne nepravilnosti v zavodu, je kobilarna na okrožno sodišče v Kopru vložila odškodninsko tožbo zoper njega, s katero zahteva 100.000 evrov odškodnine zaradi blatenja ugleda in dobrega imena. Vendar Tavčarja pritiski niso utišali. Nazadnje je konec lanskega leta javnost opozoril, da v kobilarni poteka cepljenje konjev z neregistriranim in prepovedanim hormonskim sredstvom, cepivom improvac. Strokovni vodja kobilarne Marko Marc je sume najprej odločno zavrnil, direktor Pust pa je napovedal novo tožbo zoper Tavčarja. Čez dva meseca se je izkazalo, da je Tavčar tudi tokrat govoril resnico.
Vodstvu kobilarne pa še vedno ni zmanjkalo streliva. Trenutno skuša Tavčarja utišati s sodno prepovedjo dajanja izjav, ki naj bi krnile dobro ime kobilarne. Ker je prvostopenjsko sodišče zahtevo zavrnilo, se je kobilarna pritožila na okrožno sodišče. V pritožbi je med drugim navedeno: »Namen predlagane regulacijske začasne odredbe je v tem, da se prepreči nastanek nadaljnje škode. Iz tožbenih navedb je razvidno, da toženec z vsemi izjavami namenoma posega v ugled in dobro ime javnega zavoda in da se nastanek škode lahko prepreči le tako, da se mu takšno ravnanje prepove.«
Tavčar to potezo zavrača kot »popoln absurd«, katerega glavni namen je »vnovičen poskus ustrahovanja in diskreditiranja, ker sem z njihovim nezakonitim in kaznivim početjem seznanil širšo javnost. In absurdno je tudi to, da si hkrati na prsi pripenjajo zasluge za projekt Muzej Lipica, ki sem jim ga izdelal jaz.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.