Staš Zgonik

 |  Mladina 13

Direktor naj bo!

Kako je »avtonomen« nadzorni svet spraševal ministra za nasvet

Minister za promet Patrick Vlačič

Minister za promet Patrick Vlačič
© Borut Peterlin

Zamenjava v vrhu Slovenskih železnic minuli mesec je dvignila precej prahu. Ob to, da je bil novi generalni direktor Matic Tasič izbran brez javnega razpisa, se je obregnil tudi sam premier Borut Pahor, a prometni minister Patrick Vlačič je ostal kljubovalen in je poudaril, da so se nadzorniki Slovenskih železnic za tak postopek odločili zaradi hudih pritiskov in poskusov diskvalifikacij. »Razumem, da je v dani situaciji nadzorni svet izbral takšen postopek, in menim, da je izbral dobrega kandidata,« je dejal Vlačič in pojasnil, da lahko na podlagi sklepa vlade nadzorni svet poleg javnega razpisa izbere tudi drug primeren način imenovanja uprave skladno z dobrimi praksami. »Odločitev je sprejel nadzorni svet. Nadzorni svet je avtonomen in odgovoren za svoja ravnanja. Pojavljale so se teze, da lahko država vpliva na nadzorni svet. Seveda lahko - lahko ga zamenja, če se ne strinja z njegovo odločitvijo,« je bil odločen Vlačič.
A zgodba o dogajanju na »zloglasni« seji nadzornega sveta, kot jo pripoveduje nadzornik Peter Kraljič, ki je po seji odstopil, Vlačičeve trditve postavlja v čudno luč. Kraljič je odstopil, ker se ni strinjal z načinom imenovanja novega generalnega direktorja. Na glasovanju pa se je vzdržal. »Vzdržal sem se, ker predvsem nisem razumel, zakaj odstavljamo gospoda Scharo. Nadzorni svet ga je sicer enkrat videl, na prvem zasedanju, ampak takrat so bile na dnevnem redu volitve predsednika, ne pa kakšna vsebinska diskusija. Na drugem sestanku bi morali imeti z gospodom Scharo vsebinsko diskusijo, npr. pregled dela v zadnjem letu, pogled naprej, a o tem nismo nikoli govorili. Sploh mu ni bila dana priložnost, da nadzornemu svetu pojasni svoje načrte,« opozarja Kraljič. »Spremenjen je bil dnevni red. Čudim se, da minister zdaj naokoli pripoveduje, da o tej menjavi ni vedel nič. Vse je bilo že pripravljeno za to, da bomo nadzorniki glasovali za odstavitev starega in imenovanje novega direktorja.« Tasič se je po njegovih besedah kar po telefonu dogovarjal, da bo odstopil s položaja župana. »Potem smo ministru predlagali, naj se vsa stvar prestavi za dva tedna, da bi se lahko kandidat novemu nadzornemu svetu vsaj predstavil. Minister je to odklonil, kar pomeni, da je bil o imenovanju obveščen. Če je res, da je za to izvedel šele na dan imenovanja, potem je nesposoben, sicer pa ne govori resnice,« je oster Kraljič. »Minister je odločil, da je treba zadevo urediti še isti dan. To je bila njegova zahteva.« Poudarja, da ima lastnik seveda pravico zamenjati direktorja, da pa bi pričakoval, da bi minister odstavljenemu direktorju sam povedal, da mu ne zaupa in da pričakuje njegov odstop. »Tako pa sem moral jaz obvestiti gospoda Scharo, naj pričakuje odstavitev. Videl sem ga drugič v življenju, pa sem mu moral to sporočiti
Kraljič opozarja, da se mu zdi odločitev premiera Pahorja, da je treba profesionalizirati nadzorne svete, dobra, vendar je treba sočasno profesionalizirati tudi postopke v nadzornih svetih. »Lastnik v tem primeru nadzornikov ne sme obravnavati zgolj kot svoj žig

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.