Borut Mekina

 |  Mladina 13  |  Politika

Škandal zagovornika enakosti

Če vam policija ne dovoli domov, niste diskriminirani. Saj tudi drugi ne smejo v vašo hišo!

Policijsko varovanje Strojanovih v Ambrusu, jeseni leta 2006

Policijsko varovanje Strojanovih v Ambrusu, jeseni leta 2006
© Borut Peterlin

Se še spomnite Strojanovih? Romske družine, proti kateri so se dvignili krajani Ambrusa z vzkliki »Ubi, ubi cigana!« ali pa »Cigani raus!« in so tako, z grožnjami, dosegli njeno preselitev? Po mnenju zagovornika načela enakosti mag. Domna Zupana, slovenske uradne institucije, romska družina ni bila diskriminirana zaradi svoje etnične pripadnosti.
Že daljnega januarja 2007 sta Mirovni inštitut in Pravno-informacijski center (PIC) nevladnih organizacij zagovorniku načela enakosti poslala pobudo v zvezi s preselitvijo družine Strojan. Zahtevala sta, da urad ugotovi, ali so predstavniki vlade, predvsem notranji minister Dragutin Mate, družino diskriminirali. Znano je, da so v času incidenta policisti predvsem varovali družino pred razgretimi krajani Ambrusa, ko pa je na kraj dogodka prispel minister, so se začela pogajanja med krajani in družino, katerih posledica je bila izselitev družine iz njenega doma. Mate je tedaj po megafonu občanom dejal, da bo družina naslednje jutro odšla iz Dečje vasi in da se ne bo več vrnila v to naselje.
Javnost je na primer tako rekoč že pozabila, po več kot dveh letih razmisleka pa je sedaj zagovornik načela enakosti končno izoblikoval mnenje. Primer je leto in pol reševala prejšnja zagovornica Tatjana Strojan, od oktobra 2008 pa novi zagovornik mag. Domen Zupan. Sklenil je, da pri preselitvi družine, nastanitvi družine v nekdanjem begunskem centru in pri preprečitvi vrnitve domov Strojanovi niso bili diskriminirani. Zapisal je, denimo, da so se krajani čutili ogrožene, ker so bili večkrat žrtve njihovega nasilja. To je privedlo do tega, da so se krajani zbrali pred domom družine in zahtevali preselitev. Tisti »trenutek je bil verjetno res najboljši način ta, da se poskuša najti sporazumna rešitev, ki bi bila sprejemljiva tako za krajane Ambrusa kot tudi za družino Strojan,« je sklenil zagovornik.
Preselitev družine v opuščeni begunjski center pri Postojni naj ne bi bila poslabšala njenih bivanjskih razmer, saj so imeli Strojanovi ogrevanje z električnimi radiatorji, zagotovljeno pa so imeli tudi skupinsko prhanje trikrat na teden s toplo vodo. Še posebej zanimiva je bila argumentacija, zakaj Strojanovi niso bili diskriminirani, ko jih policija ni pustila nazaj domov. Po mnenju zagovornika je policija tedaj, ne glede na etnično pripadnost, območje Dečje vasi in Ambrusa zaprla za vse osebe. »Če je bilo območje Dečje vasi in Ambrusa dejansko zaprto za vse osebe in ni bilo glede prepovedi dostopa nobenih izjem, potem v tem primeru ni mogoče govoriti o diskriminaciji, saj se je ukrep za vse, za domačine in tudi za družino Strojan, izvajal povsem enako,« je zapisal pooblaščenec.
Zupan meni, da bi uradni organi ravnali enako, če bi se v podobnih razmerah znašla slovenska družina, zato diskriminacije ni bilo. A pomislimo še na to: incident je sprožil prav Slovenec, ki so mu Romi, potem ko je prišel iz zapora in ni vedel, kam naj gre, dovolili bivanje na svoji zemlji. Srd občanov pa se je usmeril proti romski družini. In pa še argument, ki ga je v poročilu navedel prejšnji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek: če so uradni organi res zahtevali preselitev romske družine zgolj zaradi ekoloških razlogov, ker je družina živela na zaščitenem vodovarstvenem območju, zakaj niso podobno ukrepali proti 40 ali 50 na črno zgrajenim objektom, od greznic naprej, ki so jih Ambrušani postavili veliko bližje zaščitenemu območju?
Za Hanžka je mnenje zagovornika načela enakosti »velik škandal«, njegove ugotovitve, da ni bilo diskriminacije, pa popolnoma neresne. »Ko sem mnenje prebral, sem dobil vtis, da zagovornik išče izgovore, kako bi zaščitil oblast. Čeprav bi moral vsak inšpektor, vsak kontrolor, varuh ali zagovornik iskati napake, ki jih je oblast naredila.« Hanžek celo meni, da je zagovornik sam uporabil stereotipni in celo sovražni govor, saj v mnenju neprestano namiguje na kriminalno vedenje vse družine, čeprav bi morala biti kazniva dejanja kaznovana individualno. »Saj dve ali tri leta stari otroci niso mogli biti kriminalci! Če zagovornik enakosti govori o kriminalu skupine, je to zame kriminalno početje.«
Tudi Mirovni inštitut in PIC menita, da je mnenje zagovornika pristransko in nestrokovno, zato ga pozivata, naj odstopi, od vlade pa organizaciji pričakujeta, da bo čim prej spremenila ureditev instituta zagovornika tako, da bo način imenovanja zagotavljal nepristranskost in neodvisnost odločanja ter da bo preprečeno imenovanje strankarskih funkcionarjev na to funkcijo. Zupana so namreč na uradu zaposlili po nekaj neuspelih razpisih šele tisti mesec, ko so volitve pokazale, da bo vlada naslednji mandat izgubila. Pred tem se s človekovimi pravicami ni pretirano ukvarjal, saj je delal na direktoratu za policijo in varnostne naloge, kjer je ugotavljal zadržke javnega reda in varnostne zadržke. Bil pa je tudi predsednik Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, v občini Žirovnica.
Mimogrede, Domen Zupan nam svojega mnenja, čeprav ne gre za dokument, ki bi imel oznako tajnosti, ni hotel poslati. V odgovoru na našo prošnjo je zapisal, da moramo navesti »ustrezno pravno podlago (člen zakona), ki vam omogoča pridobivanje teh podatkov«, naš odgovor, da je to 42. člen zakona o medijih, po katerem informacije pridobivajo novinarji, pa mu ni zadostoval. Zupan sicer dobiva za svoje delo približno 2500 evrov bruto, med drugim tudi dodatek za delovno uspešnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.