Staš Zgonik

 |  Mladina 13  |  Družba

Vetrne elektrarne na Griškem polju

Bo zajamčena odkupna cena elektrike zagotavljala rentabilnost?

/media/www/slike.old/mladina/vetrna_elektrarna__griko_polje__andrej_koren.jpg

© Andrej Korenč

Kot smo poročali že pred časom, namerava podjetje AAE na Griškem polju v bližini Dolenje vasi v občini Divača še letos postaviti prvo vetrno elektrarno v Sloveniji. Predstavnik podjetja Anton Korošec je takrat povedal, da naj bi v kratkem od države dobili jamstvo za dolgoročno zagotovljeno odkupno ceno električne energije, to pa naj bi bilo podlaga za najetje bančnega posojila. Ker je bila predvidena zagotovljena odkupna cena, ki jo je država predlagala na podlagi svojih izračunov in raziskav, po njegovih besedah za rentabilnost projekta nekoliko prenizka, so pristojnim na ministrstvu za gospodarstvo predstavili svoje podatke in izračune. Meja za rentabilnost naložbe je, tako pravi, odkupna cena 9 centov za kilovatno uro.
Vodja sektorja za razvoj na gospodarskem ministrstvu Jadranko Medak je povedal, da so v okviru javne predstavitve poslušali vse argumente investitorjev in jih pozneje tudi preverili, na podlagi tega pa bodo pripravili ustrezen predlog. »Nekatere argumente gospoda Korošca smo upoštevali, da pa bi upoštevali argumente, kot je na primer ta, da ne morejo dobiti cenejših ponudb za vetrne elektrarne, zato želijo višjo odkupno ceno, vseeno ne gre. Takih argumentov ne moremo plačevati z višjimi odkupnimi cenami, ker se te potem tujim ali pa domačim investitorjem prelijejo v ekstradobičke,« pravi Medak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.