Evropski poslanec Thaler

Pahorjeva prva izbira je nekdanji čudežni deček LDS

Zoran Thaler, ko je bil predsednik uprave Simobila

Zoran Thaler, ko je bil predsednik uprave Simobila
© Miha Fras

Predsednik vlade in SD Borut Pahor je za nosilca liste za evropske volitve malodane iz naftalina potegnil Zorana Thalerja. Kljub temu da se Thaler tako v politiko vrača po dvanajstih letih, je le štiri mesece mlajši od najmlajšega nosilca liste, Milana Zvera iz SDS.
Thaler, ki bo glede na razmerje strankarskih moči in javnomnenjsko podporo zagotovo postal evropski poslanec, se je iz politike umaknil že pri 35 letih. Postal je poslovnež in ustanovil podjetje EON, ki se je ukvarjalo z internetom, kasneje pa še podjetje Mednarodni consulting. Svetoval je potencialnim in dejanskim tujim investitorjem, predvsem z Balkana, in vmes na kratko postal predsednik uprave Simobila. V zadnjem času je sadil oljke in se šel celo kmečki turizem v Slovenski Istri. Vrnitvi v politiko se ni odrekel nikoli in zdaj bo vaba za volivce skupaj z že omenjenim Milanom Zverom (SDS), Ivom Vajglom (Zares), Lojzetom Peterletom (NSi), Jelkom Kacinom (LDS) in Karlom Erjavcem (Desus).
Thaler je sicer v časih osamosvajanja veljal za čudežnega dečka LDS oziroma Drnovška. Pri 28 letih je bil prvič izvoljen za poslanca že na prvih svobodnih volitvah leta 1990. Podobno torej kot na zadnjih volitvah SD Dejan Levanič, vendar s to razliko, da je bil Thaler že na tistih volitvah tudi vodja volilnega štaba stranke ZSMS-Liberalne stranke. Po volitvah je postal namestnik novoizvoljenega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, dve leti kasneje predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, kmalu po 33. rojstnem dnevu pa že slovenski zunanji minister. To funkcijo je prevzel tudi v naslednji Drnovškovi vladi, vendar pa je zaradi uspešne interpelacije odstopil že po 150 dneh. Razlog zanjo je bil predvsem »španski sporazum«, ki je omogočil pristopna pogajanja za članstvo v EU, za katerega Thaler še zdaj pravi: »To je bil čas, ko je bila Slovenija že dve leti blokirana na poti v EU. Zastavonoša te blokade je bila Italija pod Berlusconijevo vlado in potem tudi pod Dinijevo. To je bila ena izmed mojih prioritet, da za vsako ceno prekinemo to blokado. In mislim, da smo to na čelu z diplomacijo takrat zelo dobro izvedli.« O svojih interpelatorjih pa pravi: »Desnico, če tako rečem, je zelo bolelo, da je to uspelo naši vladi in ne Peterletovi, in to za ceno, ki je bila simbolična.«
Thaler je že zavrnil možnost, da bi vstopil v SD, kar je zmotilo dobršen del vplivnejšega članstva Socialnih demokratov, čeprav v resnici nihče ne dvomi, da bodo Thalerja organi stranke podprli za nosilca evropske liste. »V slovenski politiki, verjetno tudi v kaki drugi, še posebej pa pri nas, si kot politik obsojen, da sodeluješ s približno 130, 140 ljudmi maksimalno,« je konec lanskega leta za RTV-jev MMC potarnal Thaler. V evropskem parlamentu sedi skoraj 800 poslancev, da podpornega osebja sploh ne štejemo. In vsi so novi obrazi, dolgčas mu ne bo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.