Vanja Pirc

 |  Mladina 14

Nezaželeni zaradi poganstva ali pietete?

Skupina Terrafolk bo kljub nasprotovanju RKC nastopila v Mengorah

Terrafolk - skupina za ohranjanje »poganskega izročila«

Terrafolk - skupina za ohranjanje »poganskega izročila«
© Borut Krajnc

Glasbena skupina Terrafolk, ki že leta sodi med naše na tujem najprepoznavnejše glasbene skupine in je v tujini prejela tudi nekaj uglednih nagrad, se je na domačih tleh znašla sredi nove nenavadne zgodbe. Lani spomladi je za prvo nenavadno zgodbo poskrbelo slovensko kulturno ministrstvo z odločitvijo, da ne bo sofinanciralo promocijske turneje ob izidu novega albuma skupine po evropskih prestolnicah, ker »glasbena ustvarjalnost skupine Terrafolk ne razkriva najvišjih dosežkov slovenske glasbeno-umetnostne tvornosti«. Tokrat je zaplet povzročila rimskokatoliška cerkev (RKC) s tem, da je prepovedala koncert skupine pred cerkvijo Marijinega imena v Mengorah v bližini Mosta na Soči. Koprska škofija je javnost obvestila, da koncertu nasprotuje, ker želi, da bi kraj ostal in postal kraj meditacije, tišine, molitve, sprave in pietete. Čeprav v RKC to zanikajo, so se med razlogi za prepoved koncerta znašli tudi očitki, da Terrafolk menda igra pogansko glasbo.
Brezplačni koncert je želelo v sklopu občinskih prireditev pripraviti društvo Mengore, ki od leta 2001 skrbi za ohranjanje in predstavitev dediščine soške fronte na tem območju. Odločitev za Terrafolk je bila logična, saj so fantje pred cerkvijo nastopili že leta 2003 in navdušili občinstvo. Društvo je k sodelovanju povabilo lokalni turistični društvi, pastoralni svet Volče in župnijo Most na Soči, a odzvalo se je le turistično društvo Most na Soči. Ko so se ponovno obrnili na župnijo, se ta s koncertom ni strinjala, argumenti, ki so jih slišali po telefonu ter osebno od posameznikov in predstavnika župnije, pa so bili za predstavnike društva povsem nerazumljivi in netehtni. »Izkazalo se je, da nasprotujejo nastopu skupine Terrafolk na tem kraju,« je društvo z ogorčenjem zapisalo v izjavi za javnost. Predstavniki društva so dodali, da ne razumejo, zakaj bi koncert skupine Terrafolk, »ki ljudi združuje in razveseljuje«, na kakršen koli način ogrožal pieteto.
Tudi v skupini Terrafolk so bili zelo začudeni »ob zavrnitvi in tudi ob razlagi lokalnega pastoralnega sveta, ki je odločal o tem, da igramo pogansko glasbo«. Pravijo, da užaljeni niso bili, prej se jim je zdela opredelitev zabavna. Predstavniki RKC so jih tudi prepričevali, da nimajo nič proti njim. »Klical nas je duhovnik iz Senožeč in nam povedal, da zelo uživa v naši glasbi in jo ceni, da RKC nima nič proti Terrafolku in da gre samo za pravila, ki naj bi veljala za take kraje, kot so Mengore.« Člani skupine Terrafolk pravijo, da skozi glasbo ne izražajo nobenih verskih ali ozko političnih vrednot, njihova ideologija pa je preprosta: »Oboževalci različnih glasbenih zvrsti morajo biti izpostavljeni tudi zvrstem, ki jih ne marajo ali ne poznajo.«
Terrafolk bo sicer 30. maja kljub prepovedi vendarle nastopil v Mengorah. RKC je namreč lastnica le dela zemljišča pred cerkvijo, ne pa tudi zemljišča za cerkvijo; to je v občinski lasti. Občina je te dni potrdila, da se strinja s koncertom, zato bo ta potekal za cerkvijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.