Vanja Pirc

 |  Mladina 14

Vroči Bruselj

O tem, kdo bo dopisnik RTV iz Bruslja, naj bi prvič v zgodovini odločal generalni direktor

Na RTV Slovenija so nedavno izbrali nove dopisnike iz tujine; nadomestili bodo tiste, ki se jim je iztekel mandat. Le en dopisniški položaj ostaja nezaseden. Gre za enega od dveh dopisniških položajev v Bruslju, tistega, ki ga zdaj zaseda Tanja Fajon. Ta bi sicer želela nadaljevati delo, a ji komisija RTV, pristojna za izbiro dopisnikov, mandata ne želi podaljšati, češ da lahko posameznik delo dopisnika opravlja največ dva mandata.
O kandidatih za dopisnika iz Bruslja je komisija, ki jo sestavljajo pomočnica generalnega direktorja Cvetka Žirovnik, direktorja radia in televizije Vinko Vasle in Jože Možina, vodji radijskega in televizijskega informativnega programa Zdenka Bakalar in Rajko Gerič, vodji radijskega in televizijskega zunanjepolitičnega uredništva Vojko Plevelj in Igor Jurič ter vodja službe za mednarodno sodelovanje Miha Lampreht, odločala že dvakrat. Prvi razpis je bil razveljavljen, drugi se je prav tako končal brez odločitve.
Komisija nobenemu od štirih kandidatov, poleg Fajonove so bili to še novinar radijske zunanjepolitične redakcije Matjaž Trošt, urednica v informativnem programu na TVS Jadranka Rebernik in donedavni urednik zunanjepolitičnega uredništva na TVS Edvard Žitnik, ni namenila potrebnih pet glasov. Razlog naj bi bil v tem, da naj bi del komisije, menda Vasle, Možina in Gerič, favoriziral Rebernikovo, ki sicer pozna notranjepolitične teme, nima pa nobenih izkušenj z zunanjo politiko. In ker nihče ni dobil dovolj glasov, je komisija prvič v svoji zgodovini odločitev o dopisniškem položaju prepustila generalnemu direktorju RTV Slovenija Antonu Guzeju.
Na RTV je slišati številna opozorila, da naj bi hiša s tem zniževala standarde za izbiro dopisnikov. Nad postopkom je ogorčen Edvard Žitnik, ki je doslej veljal za najverjetnejšega kandidata in naj bi se bil zaradi tega tudi poslovil z uredniškega položaja. »Na razpis sem se prijavil, ker izpolnjujem vse pogoje in sem tudi že bil dopisnik v Bruslju. Tudi vsak novinar ali urednik, ki ga srečam v hiši, mi potrdi, da sem najustreznejši kandidat za to mesto. Menim, da je to, da se odločanje o izbiri dopisnikov prepušča generalnemu direktorju, poteza, ki je v škodo RTV.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.