Atomska funkcija

Slovenski ustavni sodnik na čelu Mednarodne agencije za jedrsko energijo?

(Odhajajoči) ustavni sodnik Ernest Petrič

(Odhajajoči) ustavni sodnik Ernest Petrič
© Borut Krajnc

Vlada je pred dnevi sporočila, da bo za položaj generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo kandidirala ustavnega sodnika Ernesta Petriča. Položaj se bo spraznil konec leta, saj dolgoletni direktor Mohamed El Baradej odhaja. Kaj Petričeva kandidatura pomeni za slovensko ustavno sodišče?
Za funkcijo ustavnega sodnika se zaradi politizacije že dolgo ne odločajo več najuglednejši pravniki, kot je to v navadi v tujini. Poleg tega je v začetku lanskega leta, le nekaj več kot pol leta po imenovanju, s položaja ustavnega sodnika odstopil Franc Grad. Uradno zaradi nevzdržnih razmer, v katerih se je zaradi neustreznih predpisov znašlo ustavno sodišče.
Si zaradi podobnih vzrokov želi oditi tudi Petrič, ki je funkcijo ustavnega sodnika prevzel lanskega maja, zaradi obveznosti na veleposlaništvu na Dunaju in bolezni pa je začel delati šele več mesecev kasneje? Petrič razume pomisleke v zvezi s hitrimi menjavami ustavnih sodnikov, vendar zavrača govorice, da bi bil nezadovoljen s položajem, ki ga zaseda. (Odhajajoči) ustavni sodnik zanika tudi govorice, da se je po volitvah potegoval za položaj zunanjega ministra in zadnje mesece za kandidaturo za evropskega poslanca: »Dela na ustavnem sodišču sem se lotil zelo resno, delo me zanima in bom zelo verjetno pri njem ostal. Če pa bi Slovenija in jaz osebno uspela dobiti to mesto, ki je eno od ključnih mest v sodobnem sistemu Organizacije združenih narodov, bi to veliko pomenilo.«
Je torej, če bo Slovenec šef jedrske agencije, kolateralna škoda zaradi še ene menjave na ustavnem sodišču zanemarljiva? »Ne. Pravim pa, da bi bila menjava opravljena šele konec letošnjega leta, kar pomeni, da bi bilo dovolj časa, da se rešijo vprašanja, ki bi nastala zaradi mojega odhoda.« Petrič o tem, kdo je poklical koga in zakaj je postalo aktualno ravno njegovo ime, ni želel govoriti. Vsaj dokler kandidatura ne bo uradno vložena. Ga je novica presenetila ali ne? »O tem se je razmišljalo že kar nekaj časa, to vam pa lahko potrdim. Vsekakor sem o sprejetju kandidature začel razmišljati šele po tem, ko je postalo jasno, da nobenemu od kandidatov, ki sta bila v igri, ne bo uspelo dobiti večine. Tega pa je slab mesec.«
Čeprav se je Petrič odločil kandidirati, se zaveda, da ima slovenska kandidatura omejene možnosti za uspeh. Možnosti Slovenije za lobiranje so zaradi velikosti naše države omejene, veliko pa bo odvisno tudi od kakovosti drugih kandidatov. Sloveniji v prid bi lahko govorila Petričeva diplomatska izkušenost, med drugim je predsedoval tudi Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo, predvsem pa to, da utegne v tekmi med velikimi nastati prostor za kandidata, ki bi lahko bil kompromis med »zahodnim« in »vzhodnim« blokom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.