Marjan Horvat

 |  Mladina 14

Kako velik bo zrezek?

Pahorjeva vlada varčuje pri stroških za reprezentanco

Pogostitev ob novoletnem sprejemu za novinarje

Pogostitev ob novoletnem sprejemu za novinarje
© Borut Krajnc

Premier Borut Pahor je v začetku mandata dejal, da bo sam kril stroške za reprezentanco, zdaj pa se je enako odločila še vlada. Vendar ne bo tako dosledna kot premier, saj bi sicer ministri pri tem obubožali. Premier je namreč od lanskega novembra do letošnjega marca za reprezentanco in za stroške telefoniranja po mobitelu zapravil 4.205,04 evra svojega denarja. Resnici na ljubo pa podatki kažejo, da je Borut Pahor začel varčevati tudi s svojim denarjem za reprezentanco in telefon. Januarja je denimo porabil še 1.546,39 evra, februarja je za reprezentanco in za mobitel plačal iz svojega žepa le še 461,50 evra, marca pa 535,03 evra ...
Seveda bi se lahko le nasmihali premierovemu varčevanju z javnim denarjem. Toda vlada namerava z uredbo urediti to področje in zmanjšati stroške za reprezentanco za najmanj 20 odstotkov. Generalni sekretariat vlade je v predlogu za znižanje in poenotenje stroškov za reprezentanco v državnih organih natančno predvidel, koliko lahko kdo zapravi na uradnih in delovnih sestankih, za kosila, večerje, sprejeme, slovesne sprejeme, seminarje in konference.
Tako denimo predlog določa, da stroški pogostitve, ki jo priredi funkcionar, ne smejo presegati 5 evrov na uradnih in 2 evra na delovnih sestankih. Na osebo seveda. Določeni so tudi stroški kosil in večerij. Če je gostitelj minister, lahko ti znašajo 50 evrov na osebo, če je direktor vladne službe, generalni sekretar, generalni direktor ali predstojnik organa v sestavi, 40 evrov, načelnik upravne enote pa lahko pogosti svoje goste s 30 evri na osebo. Pri slovesnih obedih predsednika vlade in zunanjega ministra lahko na osebo zapravijo 65 evrov. Podobna razmerja bodo veljala tudi za sprejeme. Stroški za sprejem namreč ne smejo preseči 30 evrov na osebo, če sprejem pripravi minister. Nato pa se stroški na osebo znižujejo skladno s položajem posameznika na hierarhični lestvici. Pahor in zunanji minister bosta lahko na protokolarnem sprejemu zapravila 40 evrov na osebo, kar je seveda v primerjavi z Ruplovim razsipništvom v Madridu zanemarljivo majhen znesek.
Malce sporno pa je, da se je vlada očitno odločila za zmanjšanje stroškov za reprezentanco na podlagi stroškov leta 2008, ko je Janševa vlada imela veliko stroškov tudi zaradi predsedovanja EU. No, številke so zanimive. Po podatkih ministrstva za finance so vsi stroški državnih organov za reprezentanco leta 2008 znašali dobrega 11,5 milijona evrov. Največ je porabilo Ruplovo zunanje ministrstvo in to 2.6 milijona. Kabinet predsednika vlade je lani za reprezentanco porabil skorja 90.000 evrov. Če bo sedanji vladi uspelo zmanjšati te stroške, bo to hvalevredno, prav pa bi bilo, če bi se uredba razširila tudi na podjetja, ki so v večinski državni lasti. Tudi tam stroški pogostitev poslovnih partnerjev niso ravno nizki. Tovrstne uredbe ali navodila pa vlada še ni pripravila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.