Marjan Horvat

 |  Mladina 15

Preimenovanje ulic

Zdaj jih moti Tito, nekoč pa Allende

Zdrahe zaradi poimenovanja Titove ulice v Ljubljani ne pojenjajo. Nasprotniki vidijo v Titu vse slabo, ne pa tudi pomembnega državnika. Navadno tako razmišljajo ljudje s kratkim spominom.
Pred desetimi leti so nekateri izmed njih igrali na drugačne strune. Ko se je v Veliki Britaniji v hišnem priporu znašel ostareli čilski diktator August Pinochet, se je ljubljanski mestni svet odločil za preimenovanje Allendejeve ulice v Baragovo ulico. Pobudniki preimenovanja so bili mestni svetniki iz stranke SKD, mestni svet pa je takrat vodil Dimitrij Kovačič (SDS). Poimenovanju ulic in trgov s Titovim imenom danes najbolj nasprotujejo prav v Janševi stranki in v Novi Sloveniji.
Svetniki so takrat zamenjali ime ulice, poimenovane po človeku, ki ga je Pinochet, kasneje obdolžen zločinov proti človeštvu, z državnim udarom odstranil z oblasti v Čilu. Salvador Allende je bil socialistično usmerjen politik, ki je postal predsednik z demokratično izvolitvijo. V boju za ohranitev demokratične oblasti se je z orožjem v rokah branil v predsedniški palači, kjer naj bi nazadnje napravil samomor. A pobudnike je očitno motila prevelika socialistična usmerjenost padlega predsednika. Zato so spremenili ime ulice.
Smo pa namesto Allendejeve ulice dobili ulico Ireneja Friderika Barage, imenovano po slovenskem misijonarju iz 19. stoletja, ki je deloval med Indijanci na ameriških tleh.
Prav je, da je Baraga dobil ulico, ni pa prav, da so »izbrisali« Allendeja. In nekoč so, naj spomnimo, v Ljubljani izbrisali tudi Titovo ulico.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.