Notarji gor, notarji dol ...

Šturm je povečal število notarjev, Zalar pa ga je zmanjšal

Prejšnji minister Lovro Šturm je konec leta 2005 odredil povečanje števila notarjev, da bi dosegli »večjo dostopnost notarskih storitev«. Projekt je predvideval povečanje števila notarskih mest z 68 na 138, vendar jih je bilo do konca Šturmovega mandata odprtih samo 125. Novi minister Aleš Zalar je konec marca število notarskih mest zmanjšal za 27, nekdanji predsednik vlade Janez Janša pa je to problematiziral v intervjuju za Primorske novice. A Janša ni dodal, da se zapirajo zgolj notarska mesta, ki so ostala nezasedena ...
Šturmov projekt je v izhodišču predvideval povečanje števila notarjev za dobrih 50 odstotkov. Konkretno je šlo za 70 mest, od katerih pa je ostalo 13 neodprtih, 27 pa nezasedenih. Šturmovemu načrtu so notarji očitali, da ne temelji na analizi razmer, ministrstvo pa je analizo zdaj opravilo in ugotovilo, da »se pripad zadev oziroma obseg dela ni povečal, prav tako se niso spremenile druge okoliščine, ki bi narekovale razpis dodatnih notarskih mest«. Zato naj ne bi bilo potreb po imenovanju notarjev na še nezasedena mesta in s tem tudi ne potrebe po obstoju teh notarskih mest.
Šturmov projekt širitve notariata je bil sicer že ob predstavitvi decembra 2005 deležen še ene kritike. In sicer, da bo Šturm na nova notarska mesta postavil svoje ljudi. Težava je namreč v tem, da je razrešitev pravnomočno imenovanega notarja tako rekoč nemogoča. To je postalo očitno pred volitvami in takoj po njih, ko je Šturm po porazu na volitvah opravljal le še tekoče posle. Tako nekdanja partnerica desnici ljubega odvetnika Francija Matoza Polka Bošković še danes ni začela delati, in to čeprav jo je Šturm za notarko izbral lani spomladi. Upravno sodišče je njeno kandidaturo zavrnilo trikrat, potem pa jo je potrdilo vrhovno sodišče. Prav tako notariata na Brezovici še ni odprla nekdanja ministrica iz stranke NSi Marjeta Cotman, ki jo je Šturm za notarko imenoval takoj po volitvah. V povolilnem času je za notarja imenoval tudi svojega državnega sekretarja Roberta Marolta, in to čeprav po mnenju notarske zbornice ni izpolnjeval niti formalnih pogojev, da bi postal notar. Njegovo imenovanje za notarja je ljubljansko upravno sodišče sicer razveljavilo, a postopek (ne)izbire Roberta Marolta še ni dokončen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.