Marjan Horvat

 |  Mladina 15

Kriza je vzela študentom delo ...

... vlada pa skopari s štipendijami

V zadnjih treh mesecih se je obseg študentskega dela zmanjšal za petdeset odstotkov.

V zadnjih treh mesecih se je obseg študentskega dela zmanjšal za petdeset odstotkov.
© Borut Peterlin

Po raziskavah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) si tretjina študentov in študentk krije stroške študija s študentskim delom, tega pa je v času krize vse manj. Po podatkih vlade se je samo v zadnjih treh mesecih obseg študentskega dela zmanjšal za petdeset odstotkov. Povrhu podjetja študentsko delo plačujejo z zamudo ali pa sploh ne. Zato Daniel Bandelj, predsednik ŠOS, zahteva, da država »uredi nadzor nad študentskim delom v podjetjih in prepreči različne zlorabe študentskega dela«, saj veliko zmanjšanje ponudbe dela prek študentskih servisov že nevarno ogroža možnosti študija za študente. Vlada je sicer študentom prisluhnila in uredila formalno priznanje študentskega dela, vendar je to po Bandljevem mnenju premalo. Študenti hočejo biti zraven, ko bodo v vladnih organih »pripravljali izhodišča za priznavanje delovnih izkušenj, kjer mora biti sistemsko urejeno tudi vrednotenje pridobljenih izkušenj iz študentskega dela«.
A najbolj se zapleta pri štipendiranju. O tem je marca vlada sicer razpravljala, vendar z izidi v študentski organizaciji niso zadovoljni, saj se, ob sicer veliko govorjenja o učeči se družbi, stvari v praksi ne premaknejo. Zdaj prejema štipendije le 20 odstotkov študentov in študentk. Po izjavah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika bo v prihodnjem študijskem letu na razpolago 5000 do 6000 novih štipendij. Vseeno je to skromna številka, če upoštevamo, da je lani ostalo praznih rok 20.000 prosilcev.
Bandelj pravi, da se je vlada lotila varčevanja na napačnem koncu, saj bi bilo »po našem mnenju treba podeliti znatno več štipendij. Posebno v razmerah gospodarske krize so takšna vlaganja tako rekoč nujna. Državna štipendija je hkrati socialna in razvojna naložba; je tudi priložnost in upanje za študente in dijake, ki prihajajo iz socialno najšibkejših okolij in družin, da bodo sploh lahko študirali. Zato je nerazumna vladna odločitev, da se z zadnjim rebalansom proračuna iz postavke za štipendije brez usklajevanja s ŠOS odtegne 6,8 milijona evrov, kar bi zadostovalo za približno 3500 dodatnih štipendij.«
Pravzaprav so študenti, zlasti iz delavskih družin, v najtežjem položaju. Starši izgubljajo delo, oni pa so še ob boren zaslužek prek študentskega servisa. Zato bi morala vlada, predvsem pa svet vlade za študentske zadeve, ki ga vodi minister Gregor Golobič, prisluhniti zlasti tej skupini študentov. Da le ne bi obveljala znana krilatica: »Minister Gregor pa nič!«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.